NAJBOLJI U BIH ZA 2019.


U Banja Luci je 18.12. 2019. održan tradicionalni izbor najboljih menadžera i kompanija naše zemlje za 2019. godinu, Najmenadžer BiH. Ceremonija se odvijala u Banskom dvoru, uz prisustvo velikog broja zvanica, a vodili su je novinari Maja Čengić Miralem i Nikola Vučić.

Kao i obično, predsjednik stručnog žirija Izbora evropskih najmenadžera je g. Vibor Mulić iz Varšave, dok je predsjedavajući Žirija za Bosnu i Hercegovinu g. Mirsad Jašarspahić, predsjednik Privredne komore Federacije BiH.

Dodijeljene su najprije Specijalne nagrade koje nisu vezane samo uz biznis, ali mu doprinose i utiču na njega.

Ličnost godine BiH 2019.

Mirko Šarović, Ličnost BiH 2019, Najmenadžer
Mirko Šarović

Nagradu NAJMINISTAR 2019. i NAJLIČNOST BOSNE I HERCEGOVINE ZA 2019. Žiri je ponovo dodijelio g. MIRKU ŠAROVIĆU, za njegov izuzetan lični angažman, rad i rezultate rada. On u pravom smislu te riječi služi narodu i biznisu BiH, i to svim narodima u oba naša entiteta.

Najbolji premijer, Najpremijer

Fadil Novalić, nagrada Najmenadžer za najboljeg premijera BiH 2019
Fadil Novalić

Od svih premijera, svih nivoa vlasti u državi, nagrada NAJPREMIJER VLADE u BiH, po ocjeni Žirija, pripada g. FADILU NOVALIĆU, premijeru Vlade FBiH, za uporan rad na boljem funkcionisanju FBiH, posebno u oblasti biznisa i ekonomije, poboljšanju poslovnog ambijenta i smanjenju nameta i opterećenja privrede, te povećanja konkurentnosti naše privrede. Sve to je posebno bitno sada, kad se svijet suočava s usporavanjem rasta globalne ekonomije.

Nagrada Najministar za najbolje ministre

To je tradicionalna nagrada NAJMINISTAR, koju Žiri dodjeljuje ministrima koji se dokažu djelom, prvenstveno u oblasti biznisa, Najministri svih nivoa vlasti u Bosni i Hercegovini, oba bh. entiteta.

Jelka Milićević

Najministar za oblast finansija za sve nivoe vlasti u BiH je JELKA MILIĆEVIĆ, ministrica u Vladi FBiH. Ministrica Miličević je uspjela, unatoč teškoj ekonomskoj situaciji u cijeloj zemlji i svijetu, da stvori pozitivnu sliku finansijskog ambijenta u kome je FBiH stekla ugled dobrog suradnika i partnera na domaćem planu i sa međunarodnim financijskim institucijama.

Neđo Trninić

Dobitnik nagrade najministar iz Vlade Republike Srpske je NEĐO TRNINIĆ, ministar saobraćaja i veza. Njega odlikuju odgovornost u izvršavanju zadataka, pa RS prednjači u izgradnji autoputeva, ali se dokazuje i na drugim poslovima iz resora ovog Ministarstva. RS je veliko gradilište i, kako obećava ministar Trninić, do 2030. godine RS planira da izgradi ukupno 420 kilometara autoputa.

Nermin Džindić

Ministar koji se ističe radom i rezultatima rada je i g. NERMIN DŽINDIĆ, ministar energetike, rudarstva i industrije u vladi FBIH. On je Najministar za 2019. godinu i to između ministara svih nivoa koji pokrivaju oblast privrede. Istakao se u vođenju ovog ministarstva u kome su kreirane i realizovane mnoge aktivnosti, od izgradnje Bloka 7 Termoelektrane Tuzla, do istraživanja u oblasti nafte i plina na prostoru FBiH.

Adnan Šteta

Žiri je jednoglasno odlučio da je Najministar svih kantonalnih vlada u BiH, razmatrajući prijedloge iz svih 12 kantona, kantonalni najministar za 2019. godinu g. ADNAN ŠTETA, ministar saobraćaja u kantonu Sarajevo. On je napravio plan izgradnje, započeo radove na obnovi i rekonstrukciji, učinio sve da se saobraćaj u kantonu Sarajevo poboljša i modernizuje i uvede Sarajevo do 2030. na mapu najmodernijih gradskih saobraćajnica.

Nagrada Najgradonačelnik

Nagrada EVROPSKI NAJGRADONAČELNIK je dodijeljena u ruke g. MIĆE MIĆIĆA koji prima nagradu za životno djelo, za izvanredne rezultate u razvoju grada i opštine Bijeljina. G. Mičić je dugogodišnji načelnik i gradonačelnik Bijeljine, gradonačelnik koji je zajedno sa saradnicima definisao razvojnu strategiju grada, radio na razvoju biznisa i ekonomije, razvijao svijest o zaštiti prirodne životne sredine, demokratije i kulture življenja, uredio industrijsku zonu, gasifikaciju grada i još puno toga. Mićić je u pozitivnom smislu preobrazio i uredio grad Bijeljinu izgradnjom infrastrukturnih, sportskih i drugih objekata.

Mićo Mićić, Najgradonačelnik

Nagrada za informisanje i međugraničnu saradnju

Prema jednoglasnoj odluci Nezavisnog evropskog žirija, REGIONALNA N1 TELEVIZIJA – CENTAR Sarajevo, ponovo je dobitnik najveće nagrade za oblast medija i informisanja u regiji i to za istinito, objektivno i brzo informisanje! Prva nagrada za regionalnu televiziju ide za N1, a TV najurednik i direktor je ponovo g. AMIR ZUKIĆ, vrstan novinar sa preko 20 godina dugom i uspješnom karijerom.

Žiri se ovoga puta odlučio da specijalnu nagradu za oblast informisanja dodijeli i RTV BiH i g. BELMINU KARAMEHMEDOVIĆU, i to za upornu borbu, rad i požrtvovanost da javni servis BiH ostane i opstane i da, uprskos teškoćama, ispunjava svoju ulogu objektivnog informatora sa područja BiH. Nagradu je, u ime g. Karamehmedovića, preuzela g. Medina Šehić, direktorica BHT1.

U ovoj grupi nagrada je i nagrada za PREKOGRANIČNU SARADNJU koja je pripadala producentu, g. SAŠI ŽIKI JAKŠIĆU, BEOGRAD. On prima nagradu za PREKOGRANIČNU SARADNJU – i to za muzički show NIKAD NIJE KASNO. Saša Žika Jakšić je producent, montažer, muzičar, autor i voditelj, jedan od glavnih producenata i menadžera Grand produkcije i muzičkog showa “Zvezde Granda” koji se prikazuje od 2003, ali je prije svega sinonim za sjajan projekat “Nikad nije kasno”. Njegov projekat i TV show “Nikad nije kasno” je postao jedna od najgledanijih TV emisija na prostoru bivše Jugoslavije pa i šire. NIKAD NIJE KASNO je projekat koji je simbol prijateljstva, pozitivne energije i saradnje među narodima u regionu.

Nagrada za Životno djelo

Marinko Umićević

MARINKO UMIĆEVIĆ ovu nagradu dobija čak za trostruke aktivnosti i rezultate. G. Umičević je i ljudski, i biznis, i sportski i humanitarni gigant, a dobija NAGRADU ZA ŽIVOTNO DJELO za razvoj bh. biznisa u kompaniji Bema, za doprinos razvoju bh. rukometa, on je aktuelni predsjednik Rukometnog saveza BiH, te za košarku u kolicima, koju obožava.

Faruk Širbegović

FARUK ŠIRBEGOVIĆ prima nagradu za stvaranje najbolje građevinske kompanije u BiH i regionu – Širbegović Inžinjering Gračanica. Nakon što je firma Širbegović dodirnula zvijezde u evropskom biznisu, zatim imala pad zbog posla i rata u Libiji, sada je ponovo, zahvaljujući G. Faruku i njegovom timu, u samom vrhu u građevinarstvu.

Kemal Čolak

KEMAL ČOLAK je tvorac najbolje tvornice montažnih kuća Promo u BiH i regionu!
Životno djelo Kemala Čolaka je sjajna firma koja je lider u proizvodnji mantažnih kuća na najsavremenijim metodama i sa svim modernim tehničkim dodacima. Njihovi proizvodi su širom Evrope i dalje prepoznatljivi po kvalitetu.

Laureati ove najveće nagrade su u galeriji ispod:

Šampioni biznisa BiH 2019


Žiri je odlučio da podijeli ovu nagradu u tri grupe. U sve tri grupe laureata spadaju pravi šampioni u svom poslu, ljudi koji nikada ne posustaju, koji odlično upravljaju poslom i razvojem, izvrsni su stručnjaci, sposobni i imaju odlične rezultate. Oni su svi istinski velemajstori posla, uvijek pobjednici, jer i ne znaju i ne mogu drugačije. To su zvijezde bosanskohercegovačke privrede kojima pripadaju pravi Oskari za biznis.

Prva grupa šampiona – Javna preduzeća

U prvoj grupi, GRUPA NAJBOLJIH JAVNIH I DRŽAVNIH PREDUZEĆA, imamo 3 laureata. To su

Salih Muftić

direktor Rudnika Gračanica, Evropski Najmenadžer a Rudnik Gračanica je najbolji rudnik u BiH

dr Senad Selimović

i JZU BRC Aqaterm Olovo; g. Selimović je Najmenadžer a Aqaterm Olovo je najbolja zdravstveno-turistička ustanova u regionu

Dr Miroslav Miškić

i JP Putevi Brčko; Putevi Brčko su najbolje javno preduzeće u BiH a g. Miškić Najmenadžer

Druga grupa Šampiona biznisa

Predrag Zorić

bh. – evropski najmenadžer, Šampion biznisa, Kolektor CCI Laktaši – najkompanija

Anel Demić

izvršni direktor ”Dema S”, Mostar, bh. – evropski najmenadžer, Šampion biznisa a ”Dema S” – najkompanija u branši

Fahrudin Salihović

Pivara Tuzla, bh. – evropski najmenadžer – Šampion biznisa, bh. – evropska najkompanija u proizvodnji piva

Dr Enver Šabić

bh. – evropski najmenadžer a Poliklinika Sunce, Zenica, najbolja privatna poliklinika u BiH i regionu

Mario Fofić

najmenadžer iz kategorije malih preduzeća, Infinia, Mostar – najkompanija.

Treća grupa Šampioni biznisa

imamo dvije nagrade za najbolje od najboljih evropskih menadžera i tri za kompanije za 2019. godini. To su sjajni menadžeri: g. Denis Kraljević i g. Almir Zulić koji su dobitnici specijalne nagrade Privredni podvig godine.

Denis Kraljević

vlasnik firme Derubis Yachts, Vitez je sagradio prvu bh. jahtu a ugovorio, prodao i gradi još deset u 2020. godini; čovjek sa pravom vizijom za uspjeh!

Almir Zulić

Lider koji je od nemogućeg napravio moguće: od fabrike koja je bukvalno potpuno propala za tri godine je napravio izvanrednu i profitabilnu fabriku TTU ENERGETIK TUZLA.

BIMAL GRUPA BRČKO

Istinski velika i uspješna kompanija vlasnika i predsjednika Uprave Ilije Studena, pravog biznis virtouza, je dobitnik ove nagrade Šampioni biznisa! Žiri je, po dogovoru sa g. Studenom, odlučio da se nagrada dodijeli upravo kompaniji Bimal i to pod nazivom BIMAL EVROPSKA NAJKOMPANIJA 2019. GODINE.

Denis Kraljević, nagrada Najmenadžer BiH 2019

Denis Kraljević

Almir Zulić, Nagrada Najmenadžer BiH 2019

Almir Zulić

Nataša Pucar, nagrada Najmenadžer za Bimal

Nataša Pucar

Naše iskrene čestitke svim laureatima izbora najboljih menadžera i kompanija za Bosnu i Hercegovinu u 2019.

O autoru

Članci

Nezavisna/neovisna Agencija za izbor Najmenadžera je osnovana 1995. godine u Zenici i od tada svake godine, već više od dvadeset godina, bira najuspješnije iz svih oblasti biznisa. Najbolje menadžere i kompanije Regije proglašavamo u Sarajevu a za BiH u Banja Luci.
Slični članci
Najmenadžer BiHSaopćenja

Marinku Umičeviću uručena najviša evropska menadžerska nagrada za 2020.

Danas je u Banja Luci g. Marinku Umičeviću uručena najviša evropska menadžerska nagrada za 2020, nagrada Životno djelo za razvoj biznis i sporta
Čitaj dalje
100%
Najmenadžer BiHNajmenadžer Regije

Najbolji Evropski menadžeri i kompanije u 2020. godini

U srijedu, 17.02.2021. je u 17 sati u sarajevskom hotelu Holiday održano četrdesetdrugo proglašenje Evropskih Najmenadžera za 2020.
Čitaj dalje
Najmenadžer BiH

Najbolji menadžeri BiH u 2018.

U Banja Luci se 13. decembra 2018. održao 39. izbor najuspješnijih poslovnih ljudi i kompanija Bosne i Hercegovine i tu se okupila najveća poslovna i politička elita naše države.
Čitaj dalje