Oni su najbolji u Regiji za 2017!

36. Ceremoniji proglašenja najboljih od najboljih poslovnih ljudi i kompanija iz regiona Jugoistočne i Srednje Evrope, koja se odigrala u Kongresnoj dvorani sarajevskog Hotela Holiday, prisustvovalo je nekoliko stotina najuspješnijih menadžera i veliki broj privrednih, političkih i javnih ličnosti Sarajeva, Bosne i Hercegovine i Regiona.

Sama Manifestacija je počela ujutro u 10.00, konferencijom Summit 100 koja je dio tradicije i na kojoj i laureati i ekonomski eksperti međusobno razmjenjuju iskustva i ideje.

Konferencije je važan i neodvojiv dio Manifestacije, a napravljen je i veliki broj fotografija sa tog događaja. Pošto je izbor regionalan, foto album sa svih dijelova Manifestacije pogledajte i ovdje i na našoj engleskoj verziji stranice Najmenadžer.

Nagrade za Životno Djelo

Specijalni žiri Evropske nezavisne/neovisne agencije je ove godine donio odluku da se dodiijelii čak sedam „Nagrada za životno djelo“ za evropske menadžere i kompanije.

Mjerilo za ovu najprestižniju nagradu je samo i isključivo životni uspjeh pojedinca, njegova životna dob nije važna jer najboljima uspijeva da za deset godina ostvare svoje životno djelo, neko čak i više takvih djela naprave u životu. A ovi menadžeri spadaju u takve!

Među tim menadžerima su: (jednaki po važnosti)

Strasho Milkovski, predsjednik Uprave Granita iz Skopja, Makedonija, kompanije koja ima preko 2.000 radnika i izvodi radove u više zemalja regiona, također je u ovoj grupi laureata.. Zbog velike zauzetosti poslom, nagradu će preuzeti kasnije.

Snježana Köpruner

Snježana Köpruner, predsjednica Uprave kompanije GS Tvornica mašina, Travnik, BiH, gospođa je koja je „preporodila“ ovu kompaniju. Ostvaruje preko 90 odsto izvoza kompletne proizvodnje na zahtjevno evropsko tržište.

Tomislav Antunović

Tomislav Antunović, osnivač, vlasnik i predsjednik Uprave kompanije Antunović iz Zagreba, Hrvatska, koja ima svoja predstavništva i kompanije u više država Evrope i 50-godišnje iskustvo poslovanja u privatnom biznisu.

Božo Janković

Božo Janković, vlasnik i direktor Enterijer-Janković. Kompanija ima sjedište u Novom Sadu ali radove izvode u cijelom svijetu. Njihove reference su Hilton hoteli, vila Vladimira Putina, stotine najekskluzivnijih apartmana u Abu Dabiju…

Njihove fotografije su u galeriji:

U toj grupi su i:

Žarko Radulović

Žarko Radulović, generalni direktor i suvlasnik Montenegro Stars Hotel Group, Bečići-Budva, Crna Gora, u čijem sastavu posluje i najluksuzniji hotel ovih prostora – hotel Splendid. Hotel Splendid je prepoznatljiv brend crnogorskog turizma, a gospodin Radulović je tvorac briljantnih dometa u ugostiteljstvu i turizmu regiona Jugoistočne i Srednje Evrope.

Đahid Muratbegović

generalni direktor i predsjednik Uprave Privredno društvo „Igman“, iz Konjica, kompanije koja realizuje preko 50 odsto ukupnog prometa namjenske industrije u BiH i kompletnu godišnju produkciju plasira na strana tržišta. Gospodin Muratbegović je jedan od najboljih menadžera Bosne i Hercegovine, a laureat je nagrade Najmenadžer više puta.

Bogoljub Karić

predsjednik holdinga Dana Holdings & BK Group, koji ima svoje firme i uspješno izvodi radove u Bjelorusiji, Ruskoj Federaciji, Kazahstanu i Srbiji. Ovaj holding zapošljava preko 30.000 radnika i ima gradilišta po cijelom svijetu. Trenutno grade nekoliko miliona kvadratnih kilometara poslovnih i stambenih prostora. Nagradu je u Karićevo ime primio Simon Karić.

Pogledajte njihove fotografije u galeriji ispod:

Menadžeri Decenije


Laskavu titulu Najmenadžer Decenije, za one koji postižu dugogodišnji uspjeh, ovaj put su osvojili:Jean-Pierre Mesic, izvršni direktor Renault-Nissan Adriatic (nagrada za razvoj kompanije na tržžštu jugoistočne i srednje Evrope).

Edin Dacić, generalni direktor kompanije Daccomet AG, Cirih, Švicarska (nagrada za razvoj kompanije Standard u BiH i Srbiji).

Vjekoslav Majetić, vlasnik i direktor kompanije Dok-Ing, Zagreb, Hrvatska (nagrada za razvoj strojeva za razminiranje i drugih strojeva za spašavanje života).

Saša Vlaisavljević, generalni direktor Aerodrom Nikola Tesla, Beograd, Srbija. 

Radomir Novaković Cakan, vlasnik kompanije Padrino Mont, Bar, Crna Gora. 

Drago Živković, vlasnik i generalni direktor kompanije Maxi, Orašje, Bosna i Hercegovina.

Njihove fotografije su u slajderu ispod:

Ličnost Godine

Direkcija agencije i Stručni Žiri su ove godine napravili presedan i odlučili da dodijele tri nagrade „Ličnost godine regiona“ – odnosno „Nosilac pozitivnih promjena“ koja se za posebne zasluge dodjeljuje pojedincima – državnicima, ambasadorima i drugim stranim diplomatama. Evropskim ličnostima 2017. godine proglašeni su:

Denis Zvizdić, predsjedavajući Vijeća ministara Bosne i Hercegovine

Zoran Zaev, premijer Vlade Makedonije od koga se očekuje puno.

Josip Juratović, član nje mačkog Parlamenta (Bundestaga), Njemačka

Svi laureati su u galeriji ispod:

Najbolji ambasador godine

Nj.E. Martin Pammer, ambasador Republike Austrije u Bosni i Hercegovini (iz zemalja u EU)

NJ.E. Miomir Mugoša, ambasador Crne Gore u Republici Sloveniji (zemlje van EU).

Najbolji ministar i premijer godine

Mirko Šarović

ministar vanjske trgovine i ekonomskih odnosa u Vijeću ministara BiH proglašen je NAJMINISTROM za 2017. godinu.

Prof. Dr. Nevenko Herceg

premijer Vlade Hercegovačko-neretvanskog kantona postao je laureat nagrade NAJPREMIJER 2017!

Najbolji gradonačelnici

Priznanja su uručena trojici najuspješnijih gradonačelnika u zemljama unutar i van Evropske unije. Najgradonačelnici Regije su:

Páva Zsolt, gradonačelnik predivnog Pečuha iz Mađarske.

Prof. dr. Krzysztof Żuk, gradonačelnik Lublina, Poljska, posredna nagrada preko zastupnika.

Predsjednik Opštine Pljevlja, Crna Gora, gospodin Mirko Đačić.

Najbolji u Zdravstvu, nauci i turizmu

U kategoriji nagrada za OBLAST ZDRAVSTVA, specijalna nagrada pripala je Prof. Dr. Sebiji Izetbegović i UNIVERZITETSKOM KLINIČKOM CENTRU SARAJEVO.

Za razvoj i unapređenje turizma i turističke ponude, nagradu je ‘osvojila’ gospođa Željka Radak—Kukavičić, izvršna direktorica NACIONALNE TURISTIČKE ORGANIZACIJE CRNE GORE.

Priznanje NAJUNIVERZITET, po izboru Specijalnog žirija Evropske nezavisne agencije i Direkcije za izbor i promociju menadžera Bosne i Hercegovine, jugoistočne i srednje Evrope dobio je UNIVERZITET JOHN NAISBITT iz Beograda, Republika Srbija, čiji je osnivač i vlasnik uvaženi profesor, dvostruki doktor nauka, gospodin Mića Jovanović.

Najviše priznanje za oblast nauke i praktičnu primjenu naučnih dostignuća dodijeljeno je akademiku, Prof. Dr Kamalu Abdulli iz Bakua, Azerbejdžan, a za humanistu 2017. godine, prolašena je gospođica Leyla Aliyeva iz Heydar Aliyev Fondacije iz Bakua, Azerbejdžan. Oba priznjanja za Azerbejdžance je preuzeo NJ. E. Hassanov, ambasador Azerbejdžana.

Pogledajte laureate u galeriji ispod:

Najbolji u Umjetnosti, Kulturi, Medijima i Sportu

Najviše specijalno priznanje za oblast kulture ove godine ‘osvojio’ je veliki bard bosanskohercegovačke kulturne scene gospodin Emir Hadžihafizbegović, direktor KAMERNOG TEATRA 55, Sarajevo, dok je najveća nagrada za umjetnost pripala gospođi Mirjani Karanović, srbijanskoj glumici i redateljici.

Za najuspješniju i najbolju televiziju u regionu, ponovo je, i ove godine, proglašena REGIONALNA N1 televizija, na čijem je čelu vrhunski novinar i sjajni menadžer Amir Zukić.

U oblasti novinarstva, nagradu za životno djelo dobio je gospodin Omer Karabeg, novinar i urednik emisija na Radiju Slobodna Evropa, Prag, Republika Češka, za višegodišnji kreativan istraživački rad, autorsku dosljednost i vrhunski žurnalizam.

Žiri je jednoglasno odlučio da nagradu „Najbolji sportista regiona“ dodijeli Draganu Džajiću, treneru i nekadašnjem fudbalskom reprezentativcu u bivšoj zajedničkoj državi. Njemu će nagrada biti uručena naknadno.

Ispod je slajder sa fotografijama laureta.

Nagrade za Komore i Asocijacije

Nagrada za komore

U kategoriji Specijalnih priznanja za rad u komorskom sistemu i asocijacijama biznisa, ove godine nagradu je pripala gospođi Biljani Muratovskoj, generalnoj sekretarki asocijacije MAKAM-TRANS, Skopje, Makedonija.

Za unapređenje biznisa

Za unapređenje biznisa i pokretanje projekta Centar za robotiku u Tuzli, nagradu „Najmenadžer“ dobio je Muamer Babajić, vlasnik kompanije MASTERWERK GmbH iz Minhena, Njemačka.

Evropski najmenadžeri & najkompanije

Grupa najuspješnijih evropskih menadžera i kompanija, kojima su uručena zaslužena priznanja (zlatna plaketa i pozlaćena kristalna statua, rad umjetnika Dragana gačnika i Steklarne Rogaška) za vrhunski kvalitet, meteorski rast, razvoj i ukupne rezultate, je grupa koju dijelimo gospoda, po oblastima i granama privrede.

Ranko Jovović, izvršni direktor kompanije COMP COMERC, Nikšić, Crna Gora.

Haris Ćoralić, vlasnik i direktor OPAL GRUPE, Bihać, Bosna i Hercegovina.

Roko Tolić, generalni direktor ZRAČNE LUKE DUBROVNIK, Dubrovnik, Hrvatska. i Hercegovina.

Hasan Ramović, osnivač i vlasnik kompanije PUT-GROSS, Bijelo polje, Crna Gora.

Radoje Kljajević, i.d TARA – AEROSPACE AND DEFENCE PRODUCTS, Mojkovac, Crna Gora.

Adem Kočan, generalni direktor kompanije KANET-AGRO, Skopje, Makedonija.

Anđelka Atanasković, g.d. kompanije PPT NAMENSKA, Trstenik, Srbija.

Naim Ismaili, vlasnik i direktor kompanije POFIX, Lipjan, Kosovo.

Fotografije laureta su ispod u galeriji:

Šampioni biznisa za 2017!


Andrej Prebil

generalni direktor HOTELI BERNARDIN, Portorož, Slovenija, za izuzetno uspješno finansijsko prestrukturiranje Hotela Bernardin, vrhunski kvalitet usluge, kao i raznovrstan sadržaj turističke ponude..

Andrzej Zarajczyk

predsjednik Uprave i generalni direktor kompanije POL MOT HOLDING & URSUS, Varšava, Poljska, najvećeg regionalnog proizvođača traktora.

Denis Nemčević

predsjednik Uprave SPIDER GRUPE, Pitomača, Hrvatska, najvećeg regionalnog uzgajivača i prerađivača ljekovitog i aromatičnog bilja i proizvođača čajeva.

Andrej Jovanović

 generalni direktor izuzetno uspješnog holdinga MOJI BRENDOVI, u čijem sastavu posluju tri najveća srbijanska i regionalna brenda – IMLEK, BAMBI i KNJAZ MILOŠ.

Šampioni biznisa su i

Jordy Kool

izvršni direktor i dioničar kompanije INFOTHEEK GROUP, Leiden, Holandija, najuspješniji menadžer i najkompanija u oblasti informacionih tehnologija u Evropi.

József Varadi

 glavni izvršni direktor kompanije WIZZ AIR HOLDING PLC iz Budimpešte, Mađarska, najbrže rastuće avio-kompanije u svijetu.

Janez Škrabec

osnivač i direktor kompanije RIKO iz Ljubljane, Republika Slovenija..

Dr. Yousef Sayed Hasan Ali Al Zalzalah

predsjednik PETRO LINK HOLDING COMPANY, iz Shuwaikhija, Kuvajt.

Njihove fotografije su u slajderu ispod:

Andrej Prebil, nagrada Najmenadžer Šampion biznisa

Andrej Prebil

Andrzej Zarajczyk, nagrada Najmenadžer Šampion biznisa

Andrzej Zarajczyk

Denis Nemčević, nagrada Najmenadžer Šampion biznisa

Denis Nemčević

Andrej Jovanović, nagrada Najmenadžer Šampion biznisa

Andrej Jovanović

Jordy Kool, nagrada Najmenadžer Šampion biznisa

Jordy Kool

József Varadi, nagrada Šampion biznisa, Najmenadžer

József Varadi

Janez Škrabec, nagrada Najmenadžer Šampion biznisa

Janez Škrabec

Dr. Yousef Sayed Hasan Ali Al Zalzalah, nagrada Najmenadžer Šampion biznisa

Dr. Yousef Sayed Hasan Ali Al Zalzalah

Naše iskrene čestitke svim laureatima izbora Najboljih menadžera i kompanija Regije 2017! Želimo im i dalje puno uspjeha i poslovnih podviga!

O autoru

Članci

Nezavisna/neovisna Agencija za izbor Najmenadžera je osnovana 1995. godine u Zenici i od tada svake godine, već više od dvadeset godina, bira najuspješnije iz svih oblasti biznisa. Najbolje menadžere i kompanije Regije proglašavamo u Sarajevu a za BiH u Banja Luci.
Slični članci
Najmenadžer RegijeSaopćenja

Edin Dacić, biznismen za ponos i za primjer drugima

G. Edin Dacić, osnivač i direktor kompanije Daccomet AG sa sjedištem u Zurichu, dobitnik je najviše nagrade, Zlatne plakete za Životno djelo.
Čitaj dalje
100%
Najmenadžer BiHNajmenadžer Regije

Najbolji Evropski menadžeri i kompanije u 2020. godini

U srijedu, 17.02.2021. je u 17 sati u sarajevskom hotelu Holiday održano četrdesetdrugo proglašenje Evropskih Najmenadžera za 2020.
Čitaj dalje
Najmenadžer Regije

Najbolji menadžeri regije za 2019.

04.07. je održana tradicionalna manifestacija izbora najboljih menadžera i kompanija za regiju srednje i jugoistočne Evrope, Evropski Najmenadžer 2019.
Čitaj dalje