NAJBOLJI U REGIJI 2016.


I ove godine je svečana ceremonija dodjele priznanja najboljim menadžerima i kompanijama regije jugoistočne i srednje Evrope održana u Vijećnici, 07. jula 2016, uz prisustvo mnogih zvanica i medija iz cijele Evrope.

Ceremoniju je, kao i uvijek, otvorio generalni direktor Agencije, g. Pane Škrbić a prisutnima se obratio i predsjednik žirija, g. Vibor Mulić, inače predsjednik holdinga Zepter iz Varšave, obrazlažući način na koji je izvršen ovogodišnji izbor najboljih!

Bila je to 18-ta po redu dodjela za najbolje menadžere i kompanije iz Regije (inače 34-ta ukupno), kojoj je prethodila konferencija Summit-100, održana isti dan u hotelu Europe i o kojoj ćete uskoro moći čitati opširnije, jer je konferenciji prisustvovao veliki broj eminentnih stručnjaka iz različitih oblasti biznisa, ekonomije i nauke.

Na Ceremoniji je dodijeljeno petnaest nagrada iz grupe Specijalna priznanja, za one koji ne učestvuju direktno u samom biznisu, ali su izuzetno doprinijeli njegovom razvoju i napretku. 

Za najuspješnije menadžere i kompanije su dodijeljena 22 priznanja iz različitih oblasti i djelatnosti, podijeljena u četiri grupe: Nagrade za životno djelo, Menadžeri decenije, Menadžeri srednjeg i velikog biznisa te Šampioni biznisa.

Na samoj Ceremoniji je uručena i poklon-umjetnička slika za visokog predstavnika Valentina Inzka, kao istinskog prijatelja projekta, dok je na konferenciji Summit-100 ujutro uručena poklon-umjetnička slika g. Stjepanu Mesiću, dragom gostu iz Hrvatske!

Žiri, na čijem je čelu od januara ove godine g. Vibor Mulić, donio je odluku o sljedećim Specijalnim priznanjima:

Najambasador, najpremijer, najministar i najdiplomata

Najbolji EVROPSKI MINISTAR u regionu jugoistočne i srednje Evrope je g. RASIM LJAJIĆ, zamjenik premijera Republike Srbije i ministar trgovine, turizma i telekomunikacija! On je uzor ministrima jer maksimalno daje sebe, poštujući geslo da „ministar služi narodu”!

„NAJPREMIJER REGIONA”, nagrada zbog izuzetnog ekonomskog rasta i razvoja, posebno za rezultate u oblasti zapošljavanja – čak 150 hiljada uposlenih za godinu dana, otputovala je u Mađarsku, Vladi i premijeru VIKTORU ORBANU! Zbog izuzetnih i neodgodivih poslova premijera Orbana u Briselu, nagradu je primio ambasador Mađarske u BiH, Ekselencija Jozsef Negyesi.

Ekselencija CHEN BO, ambasadorica NR Kine ovdje u Sarajevu je, po ocjeni Žirija, NAJAMBASADOR, a ambasada NR Kine je najambasada 2016. godine u regionu, naročito zbog poznatog projekta koji je u realizaciji – ,,Kina plus 16”.

Sjajan diplomata i borac za demokratske odnose, Amerikanac JONATHAN MOORE, Šef misije OSCE u BiH, dobitnik je najveće nagrade, LIČNOST GODINE MEĐU STRANIM DIPLOMATAMA.

Evropski gradonačelnici regiona

G BORIS POPOVIČ, gradonačelnik Kopera ili kako je tačan naziv, župan Mestne Občine Koper, prvi medju gradonačelnicima evropskih gradova!

G. DEJAN MEDOJEVIĆ, predsjednik opštine Mojkovac je najpredsjednik opštine u oblasti malih opštinskih centara u regionu

Gradonačelnik grada Burgasa iz Bugarske, magistar DIMITAR NIKOLOV je najgradonačelnik, a Burgas je evropski grad koji ima status grada ugodnog življenja!

Posthumno je dodijeljena i nagrada g. HUSEJINU SMAJLOVIĆU, nedavno preminulom gradonačelniku Zenice, koji je preporodio sliku grada i utkao u njega i dio sebe!

Najbolja banka i sajam

NAJBOLJA BANKA I BANKAR je također tradicionalna nagrada, a i ove godine je pripala nenadmašnoj Novoj banci Banja Luka i g. MILANU RADOVIĆU koji je predsjednik Uprave! On je dobio nagradu za izvanredne poslovne rezultate, stalni meteorski rast banke i odličnu saradnju sa brojnim komintentima.

Za oblast, prije svega specifičnih i specijalih ženskih i dječijih SAJMOVA, nagrada je ove godine pripala zasluženo gdji MAJI KOJUNDŽIĆ i firmi Cuspis iz Londona.

Najbolji iz oblasti sporta, medija, obrazovanja i kulture

Dobitnici nagrade iz OBLASTI NAUKE I DRUŠTVENIH ISTRAŽIVANJA su ove godine dr. ZIJAD BEĆIROVIĆ, rođen u BiH i ALJAF BAKHATYAR, rođen u Iraku, lideri i osnivači Međunarodnog instituta za bliskoistočne i balkanske studije (IFIMES) iz Ljubljane.

Za NAJBOLJU TV EMISIJU nagrada je ove godine dodijeljena gospodinu BOYKU VASSILEVU PETROVU sa Bugarske državne televizije i to za emisiju Panorama.

Za oblast KULTURE, ove godine zbog glumačkog, rediteljskog i producentskog stvaralaštva bilo je samo jedno ime, jer je taj velikan uspio da tri biografije spoji u jednu, svoju sopstvenu: g. LJUBIŠA SAMARDŽIĆ!

Iz oblasti MEDIJA, za NAJBOLJI TELEVIZIJSKI KANAL U REGIONU je izabrana televizija N1, i to sve podružnice, pa su nagradu primili:

  • g. BRENT SADLER, predsjednik borda CNN-ove regionalne podružnice – N1 televizije (prvi s lijeve strane ispod)
  • gdjica ALEKSANDRA SUBOTIĆ, direktorica United media (na slici ispod druga s lijeve strane)
  • direktor N1 za BiH, g. AMIR ZUKIĆ, ( na slici ispod treći s lijeve strane)
  • iz zagrebačkog centra N1 televizije nam dolazi direktor, g. TIHOMIR LADIŠIĆ, (na slici ispod prvi s desne strane)
  • g. JUGOSLAV ĆOSIĆ, direktor N1 za Srbiju

Nagrada za Životno djelo


To je nagrada koja se tradicionalno dodjeljuje ljudima koji su još u punoj snazi i radnom elanu, ali su zbog svojih izuzetnih rezultata i doprinosa sveukupnom razvoju svojih kompanija i biznisa uopšte, zaslužili da postanu laureatom ove prestižne nagrade. To je i najviša nagrada Manifestacije, jer se dodjeljuje ljudima čija su djela respektabilna! Svima njima, osim plakete, pripale su i unikatne pozlaćene kristalne statue! Nagradu su dobili:

G. JOŽE MERMAL, koji je predsjednik Uprave kompanije BTC Ljubljana, sjajan menadžer i vizionar sa svojim projektom „grad u gradu”!

G. SIMON NAUMOSKI, predsjednik Odbora direktora kompanije Vitaminka iz Prilepa, Makedonija! Vitaminka je životno djelo gospodina NAUMOSKOG, jer je upravo on ovoj kompaniji vratio stari sjaj.

G. RADOMIR RAJO KOVAČEVIĆ je vlasnik firme Mezon iz Crne Gore i lider u izgradnji i ugradnji opreme u elektroprijenosu u regionu!

Evropski Najmenadžeri Decenije

Iz kategorije EVROPSKI NAJMENADŽERI DECENIJE, menadžerske zvijezde koje cijelu deceniju, pa i više od toga, nižu sve same sjajne uspjehe, izabrani su:

G. FARUK ŠIRBEGOVIĆ, koji je vlasnik firme Širbegović iz Gračanice, BiH, nenadmašan u oblasti građevinarstva!

G. MILIJA BOŽOVIĆ, gen. direktor Valjaonica bakra iz Sevojna, Republika Srbija, koji je lider u proizvodnji bakra i legura bakra!

G. HUSEIN SEJO BRAJLOVIĆ, vlasnik kompanije Brajlović iz Sarajeva, BiH, – najkompanija za oblast proizvodnje zdrave hrane, oblast ugostiteljstva, te najbolji restoran Brajlović u regionu!

G. ALEKSANDER MERVAR, firma Eles iz Ljubljane, Slovenija. Javno preduzeće Eles se bavi prijenosom i berzom struje te aluminijskom proizvodnjom.

Najkompanije i najmenadžeri srednjih i velikih preduzeća

G. MILOVAN MILE KOCIĆ, predsjednik kompanije Yumis iz Niša, Srbija, je dobitnik nagrade Najmenadžer u oblasti prehrambene industrije!

G. DAMIR OMERAGIĆ, direktor kompanije Euromix beton iz Bara, Crna Gora, u oblasti proizvodnje građevinskog materijala!

G. FAHRUDIN SALIHOVIĆ i Pivara Tuzla su sinonimi bh piva, a nagrada Najmenadžer im je i pripala za proizvodnju piva!

G. MILENKO MILE MAKSIMOVIĆ i restoran Stara ada iz Banje Luke, su također u ovoj grupi dobitnika priznanja najboljih direktora i kompanija.

ARIAJAN SHANAJ sa svojom firmom ALGAZ iz Tirane, Albanija!

G. RADOVAN RADULOVIĆ i firma Montenomaks, Crna Gora, najmenadžer i najkompanija za oblast logistike i špediterskih usluga!

KASEM BAKO, firma MAREOIL, također iz Tirane, Albanija!

Šampioni biznisa u regiji, 1. grupa!


G. SAŠA VLAISAVLJEVIĆ, aerodrom Nikola Tesla, Beograd, Srbija, lider u oblasti zračnih luka a aerodrom je br. 1 u regiji!

G. LJILJANA KUNOSIĆ, Bingo Tuzla, BiH, regionalni lider u oblasti trgovine! G. Kunosić je i najmenadžer u oblasti trgovine!

G. RADOMIR MIKAN ZEC i HTP Ulcinjska rivijera iz Crne Gore! G. Zecu pripala je nagrada šampion šampiona u oblasti turizma!

G. IGOR ILIEVSKI i kompanija TIKVEŠ su najmenadžer i najkompanija – šampioni biznisa jer prave najbolje vino u regionu i šire!

Šampioni, 2. grupa


G-dja MUNEVERA FOČO i firma Unis Ginex d.d. Goražde, BiH! G-dja Fočo je i poslovna žena godine jugoistočne i srednje Evrope!

G. TOMISLAV DEBELJAK, firma Div i Brodosplit, Hrvatska, lider u svojoj branši, čija kompanija bilježi godišnji rast od 40 odsto!

G. ZBYGNIEV NOWIK, kompanija OT Logistics, Poljska, se bavi logistikom i špediterskim uslugama na evropskom transportnom tržištu tereta i lider su u tom području!

G. DRAGOMIR KARIĆ, predsjednik savjeta direktora BK grupe i Dana Holdingsa, koji je nagradu broj 1 preuzeo za sebe i brata, g. Bogoljuba Karića. Rade u Moskvi, u Turkmenistanu, Kazahstanu, Bjelorusiji i u drugim državama i nenadmašni su u izgradnji najveličanstvenijih zamisli i djela, stambenih kompleksa, tržnih centara i svega ostalog.

Munevera Fočo, šampion biznisa, Najmenadžer 2016

MUNEVERA FOČO

Tomislav Debeljak, Najmenadžer Regije 2016.

TOMISLAV DEBELJAK

Zbygniev Novik sa nagradom Najmenadžer

ZBYGNIEV NOWIK

Dragomir Karić, šampion biznisa, nagrada Najmenadžer

DRAGOMIR KARIĆ

Dragomir Karić govori u ime svih laureata Šampiona biznisa, Najmenadžer 2016

GOVOR DRAGOMIRA KARIĆA U IME ŠAMPIONA BIZNISA

Naše iskrene čestitke svim menadžerima za ovakve podvige i želje da i dalje budu vrhunski lideri biznisa u svojim oblastima! O svakome od njih možete pročitati više u časopisu Euromanager, dok puno više fotografija sa svih događaja ove Ceremonije imate u kategoriji Foto i na engleskoj verziji stranice Najmenadžer!

O autoru

Članci

Nezavisna/neovisna Agencija za izbor Najmenadžera je osnovana 1995. godine u Zenici i od tada svake godine, već više od dvadeset godina, bira najuspješnije iz svih oblasti biznisa. Najbolje menadžere i kompanije Regije proglašavamo u Sarajevu a za BiH u Banja Luci.
Slični članci
Najmenadžer RegijeSaopćenja

Edin Dacić, biznismen za ponos i za primjer drugima

G. Edin Dacić, osnivač i direktor kompanije Daccomet AG sa sjedištem u Zurichu, dobitnik je najviše nagrade, Zlatne plakete za Životno djelo.
Čitaj dalje
100%
Najmenadžer BiHNajmenadžer Regije

Najbolji Evropski menadžeri i kompanije u 2020. godini

U srijedu, 17.02.2021. je u 17 sati u sarajevskom hotelu Holiday održano četrdesetdrugo proglašenje Evropskih Najmenadžera za 2020.
Čitaj dalje
Najmenadžer Regije

Najbolji menadžeri regije za 2019.

04.07. je održana tradicionalna manifestacija izbora najboljih menadžera i kompanija za regiju srednje i jugoistočne Evrope, Evropski Najmenadžer 2019.
Čitaj dalje