NAJBOLJI EVROPSKI MENADŽERI 2019.


04.jula 2019. održana je tradicionalna, 40-ta po redu manifestacija Najmenadžer, Evropski menadžeri 2019. Po običaju, manifestaciji su prisustvovali brojni gosti iz svih država regije.

Ovu 40. Ceremoniju dodjele najvećih evropskih menadžerskih nagrada vodili su Ajla Šabanović i Nikola Vučić, voditelji na Regionalnoj N1 televiziji.

Na čelu i ovogodišnjeg Evropskog Žirija za dodjelu najvećih nagrada je bio, kao predsjedavajući, ugledan i izuzetno uspješan biznismen iz Poljske, g. Vibor Mulić, višestruki dobitnik ove nagrade, koji je sada Chairman of the Board of Directors (predsjednik Odbora direktora) Dana Holdings.

Na Ceremoniji je uručen određen broj Specijalnih priznanja i to za ljude iz politike i diplomatije.

Evropska Ličnost godine

Nagrada za Pahora, prima Zorica Bukinac

Borut Pahor

Od 27 nominovanih iz više država regiona, Žiri se ove godine jednoglasno odlučio da najveću nagradu ”Zlatna plaketa i kristalna statuua” pod nazivom Evropska Ličnost 2019. godine, dodijeli skromnom političaru koji je popularan ne samo u svojoj državi, nego i u Bosni i Hercegovini i državama regiona.

On je hrabar, ambiciozan, uporan, dinamičan, vrijedan i sposoban predsjednik države, evropski političar sadašnjosti i budućnosti, g. BORUT PAHOR, predsjednik Republike Slovenije! G. Pahor, i pored dobre namjere da bude na Ceremoniji, zbog zauzetosti nije uspio doći u Sarajevo, ali je zato ovlastio Ekselenciju Zoricu Bukinac, ambasadoricu Slovenije, da u njegovo ime primi nagradu.

Najministar i Najambasador

Nagradu Najministar Žiri dodjeljuje ministrima koji se dokažu djelom i to prvenstveno u oblasti biznisa.

Ministar PETAR ĐOKIĆ, ministar energetike i rudarstva Republike Srpske i zamjenik premijera Vlade je ovogodišnji pobjednik. Njega odlikuju odgovornost u planiranju i korigovanju ekonomskih i društvenih procesa u oblasti privrede, poreske politike i investicija, borba za ekonomski razvoj i reforme pa je zato i dobitnik nagrade Najministar.

Najambasador, tj najbolji ambasador ove regije Evrope je ambasador koji se radom i rezultatima rada definitivno posebno ističe u regionu, ne samo ove nego i prethodnih godina, NJ. E. MILAN JAZBEC, ambasador Slovenije u Sjevernoj Makedoniji. On je najbolji evropski ambasador za 2019. godinu, diplomata koji radi ne samo za dobrobit svoje Slovenije već i cijelog regiona!

Evropski Najgradonačelnik

Vili Bassanesse

Žiri je ove godine nagradu dodijelio odličnom gradonačelniku iz susjedne nam Republike Hrvatske, gradonačelniku Umaga, gosp. VILI BASSANESE-u.

Ibrahim Hadžibajrić

Žiri je odlučio da nagrada Najnačelnik, između 97 predloženih kandidata, ide u ruke IBRAHIMA HADŽIBAJRIĆA, načelnika općine Stari Grad Sarajevo.

Finansije i bankarstvo

Ove godine su se dodijelile 2 nagrade koje su otišle u Crnu Goru i Sjevernu Makedoniju.

U kategoriji finansija dobitnik visoke evropske nagrade broj 1 g. MIOMIR MUGOŠA, direktor Poreske uprave Crne Gore. Evropska nagrada mu pripada za odlične rezultate postignute u sprovođenju reforme Poreske uprave Crne Gore, naplati javnih prihoda i povećanju stepena poštovanja poreskih propisa i poreskih obaveznia, te za jačanje saradnje na nivou poreskih uprava regiona.

G. DRAGAN ILIEVSKI, dugogodišnji finansijski direktor Sparkasse Bank Sjeverna Makedonija, iz Skoplja je dobitnik nagrade za banke. Sparkasse je i inače jedna od najjačih banaka u našoj regiji, a u Sjevernoj Makedoniji je naročito odlikuje izvrsna dostupnost klijentima kao i neprestano ulaganje u osoblje, odnose sa klijentima i ulagačima. Jedna od najjače tri banke, Sparkasse bank Sjeverne Makedonije ima sjedište u Skopju, a g. Dragan Ilievski je zaslužan je uveliko za njen uspjeh.

Obrazovanje i nauka, medicina i asocijacije biznisa

Ejup Ganić, nagrade Najmenadžer 2019 za obrazovanje

Prof. dr. Ejup Ganić

Evropska nagrada za obrazovanje i nauku pripala je, po odluci našeg Žirija, fenomenalnom Univerzitetu SSST i uvaženom prof. dr. EJUPU GANIĆU, BiH!.

MEDICINA

DR. JASMINA KNEŽEVIĆ iz Beograda, Srbija, Poliklinika i bolnica BEL MEDIC su nosioci nagrade za medicinu. Ova uporna, izuzetno usješna i sposobna doktorica je zajedno sa svojim suprugom Milanom, filmskim redateljem, napravila sjajnu Bolnicu, koja, osim što ima fantastične rezultate u liječenju ljudi, više liči na hotel sa pet zvjezdica, nego na bolnicu. Jasmina je osnivač, predsjednik Upravnog odbora i direktor kompanije.

ASOCIJACIJE BIZNISA

Iz kategorije ASOCIJACIJE BIZNISA nagrada je otišla za R Hrvatsku. Nagrada za najboljuprivrednu / gospodarsku komoru pripala je potpredsjednici Gospodarske Komore Hrvatske, gdji MIRJANI ČAGALJ. Gospodarska komora Hrvatske je neovisna organizacija, bez ikakvog političkog utjecaja, komora koja se bori za gospodarstvenike i gospodarstvo, ali i za radnike i njihova prava, a gdja ČAGALJ je lider među liderima asocijacija.

Kultura, mediji i sport

Iz oblasti redateljskog i umjetničkog stvaralaštva, ove godine nagrada je otišla u ruke vrsnog redateljskog giganta, g. DINE MUSTAFIĆA iz Sarajeva, Bosna i Hercegovina, umjetnika koji je režirao i dokumentarne filmove (“Čudo u Bosni” i mnoge druge), i igrani film, i muzičke programe i pozorišne predstave koje je nemoguće i nabrojati i koje su gostovale širom Evrope. Posljednji uspješan umjetnički rad je premijera predstave “Snijeg” u Narodnom pozorištu Sarajevo, nastale prema motivima istoimene knjige turskog nobelovca Orhana Pamuka.

Senad Hadžifejzović, najbolji novinar regije u 2019.

Senad Hadžifejzović

Nagrada za najboljeg novinara ponovo ide u ruke doajena bh. novinarstva, novinara i urednika bez dlake na jeziku, poštenog, objektivnog, beskompromisnog borca za bolje sutra svih nas, g. SENADA HADŽIFEJZOVIĆA. Evropski žiri je precizirao: g. Senad Hadžifejzović je najbolji novinar, urednik i direktor godine, a nagrada za najbolju bh. televiziju ide za FACE TV.

Nagrada za regionalnu televizijsku platformu pripala je N1 TELEVIZIJI, odnosno United Media Groupi Luksemburg, za objektivno informisanje javnosti širom regije, u čemu direktor programa N1 TV za BiH, g. AMIR ZUKIĆ, ima značajnu ulogu.

Evropska nagrada za sport za 2019. godinu pripala je selektoru rukometne reprezentacije BiH, g. BILALU ŠUMANU, za plasman na Evropsko rukometno prvenstvo 2020.

Denis Poljak, nagrada Najmenadžer za povezivanje BiH i SAD-a

Denis Poljak

U ovoj kategoriji nagrađenih je i Specijalno priznanje za afirmaciju Bosne i Hercegovine i regiona izvan naših granica. Ovaj put nagrada odlazi u SAD: priznanje zlatna plaketa i kristalna statua su pripali dr. DENISU POLJAKU, rođenom Zeničaninu, koji već gotovo 30 godina živi i radi u SAD-u. Dr Denis Poljak je, zajedno sa svojim bratom Davorom, prvi ko je ikada u historiji BiH ponio bh. zastavu u SAD-u, i to 1993. god. na Univerzijadi u Americi! On je radio u jednoj od najvećih i najpoznatijih finansijskih korporacija Amerike, uspješan ne samo po našim nego i američkim mjerilima. Već 3 decenije Denis Poljak prenosi pozitivne priče o BiH u SAD-u i obratno!

Veliki biznis

A u kategoriji VELIKOG BIZNISA imamo 4 dobitnika.

  • G. Nebojša Šćekić, Sava Osiguranje Crna Gora
  • g. Danilo Orlandić, Aerodromi Crna Gora
  • g. Jože Mermal, BTC Ljubljana
  • gđa Yana Mikhailova, Nestle, Ruska Federacija
Nebojša Ščekić, nagrada Najmenadžer 2019 za veliki biznis

G. Nebojša Šćekić, Sava Osiguranje Crna Gora

G. Nebojša Šćekić, Sava Osiguranje Crna Gora je prvi u ovoj grupi, fotografija iznad.

U ovu grupu dobitnika specijalnih nagrada spadaju i AERODROMI CRNE GORE i izvrsni mladi direktor DANILO ORLANDIĆ. Aerodromi CG su državno preduzeće a u Crnoj Gori imaju dva aerodroma, Tivat i Podgoricu. Krajem 2018. godine su imali 2,5 miliona putnika što su izuzetni rezultati i 54% ljudi koji dođu u Crnu Goru, dođu preko aerodroma. Aerodromi su u prethodne dvije godine otvorili preko 30 novih aviolinija a i pokrenuli mnoge investicije.

Nagrada za GRAD U GRADU kompanije BTC, Ljubljana, Slovenija, dodijelila se g. JOŽE MERMALU, predsjedniku Uprave BTC-a Slovenija. G. Mermal je od 1978. u BTC-u i, od skladišne industrijske hale sa 240.000 m2 prostora koja je nekada bila najjači kontitentalni industrijski centar regije, uspio je napraviti jedan od najvećih trgovačkih, logističkih i inovativnih centara regije, udaljen oko 3 km od centra Ljubljane.
U Grad u Gradu Jože Mermala je do sada uloženo oko pola miliona eura, sa 30 hektara ispod krova, gdje imaju trgovine, pozorište, sportsku dvoranu, energiju i ekološku stanicu, BTC logistički centar, akcelerator za mlade poduzetnike, Atlantis vodeni park, hotele, multiplex kina, gotovo pola miliona kvadrata poslovnog prostora i šta još ne. G Mermal je inicijator i vizionar ove ideje koja. Nagradu je primila Petra Grosman.

Dobitnik visoke menadžerske nagrade decenije je i YANA MIKHAILOVA, iz Ruske Federacije, koja je sada izuzetan regionalni genealni direktor NESTLE za region jugoistočne Evrope.
Ona je najprije bila regionalni direktor u Ruskoj Federaciji, pa regionalni direktor u Ukrajini i Moldaviji, a sada je regionalni direktor Nestlea za jugoistočnu Evropu. A što je najvažnije, i svugdje je bila i jest izuzetno uspješna. U ime direktorice MIKHAILOVE nagradu je primio direktor prodaje za BiH, g. Dinko JURIŠIĆ.

Svi laureati su u slajderu ispod:

Nebojša Ščekić, nagrada Najmenadžer 2019 za veliki biznis

NEBOJŠA ŠČEKIĆ

Danilo Orlandić, nagrada Najmenadžer 2019.

DANILO ORLANDIĆ

Nagrada za Jože Mermala, prima Petra Grossmann

Petra Grossman, nagrada za JOŽE MERMALA

Yana Mikhailova, Nestle, nagrada Najmenadžer 2019, primio g. Dinko Jurišić

Dinko Jurišić, nagrada za YANU MIKHAILOVU

Nagrade za Životno djelo


Žiri je odlučio da nagradu ove godine dodijeli za 6 uspješnih ili bolje rečeno super uspješnih laureata. Oni su evropske biznis zvijezde!

Veselin Pejović

G. VESELIN PEJOVIĆ iz holdinga UNIPROM iz Crne Gore.
Grupacija pod ovim imenom je krenula u biznis kao mala firma, a izrasla je u regionalnog giganta.

Dušan Perović

Vrstan menadžer svjetske klase, g. DUŠAN PEROVIĆ sa svojom sjajnom PORODIČNOM KOMPANIJOM TERMOVENT

Enzo Smrekar

G. ENZO SMREKAR i DROGA KOLINSKA iz Ljubljane, koja sada djeluje u okviru SJAJNE ATLANTIC GRUPE! G. Smrekar ima čak 40 godina iskustva i u kontinuitetu je svih ovih decenija rastao.

Milenko Kostić

G. Milenko KOSTIĆ i regionalna firma i regionalni lider sa zastupništvom ŠKODE – kompanija AUTO ČAČAK. Kole je menadžerski gigant evropske klase, a i zamjenik je predsjednika najveće fudbalske institucije u reginu, FK CRVENE ZVEZDE, pa mu pripada i visoka nagrada za razvoj sporta – fudbala!

Edin Dacić

G. EDIN DACIĆ iz Švajcarske, koji izvrsno vodi kompaniju DACCOMET, Zirih, Švajcarska, a ima firme i u Bosni i Hercegovini i Srbiji. Interesantna je životna priča Edina Dacića, koji je sa 20 godina napustio fakultet i osnovao vlastiti biznis, da bi sa manje od 50 dobio nagradu za Životno djelo.

Đahid Muratbegović

ĐAHID MURATBEGOVIĆ, generalni direktor PD IGMAN, Konjic, Bosna i Hercegovina, čovjek je kojeg ubrajaju među najbolje privrednike u zemlji. Već 15 godina je na čelu PD IGMAN iz Konjica, lidera namjenske industrije u široj regiji. Uveliko je zaslužan za uspjehe ove kompanije. . U IGMANU je zaposleno 1.160 radnika. Potvrđuje se u izvozu u čak 50 zemalja svijeta.

Šampioni biznisa 2019.

Tokom Ceremonije je dodijeljeno i 5 nagrada šampionima biznisa za ovu godinu – evropski najmenadžeri i najkompanije. Oni su dobitnici i pozlaćene statue, unikatnog djela umjetnika Dragana Gačnika i Steklarne iz slovenske Rogoške.

Šampioni iz javnog sektora

Miloš NENEZIĆ i Trayal korporacija

Dimitrij ZADEL, generalni direktor Luke Koper, Slovenija

Šampioni iz privatnog sektora

Mirjana MRKALJ, hotel SPLENDID, Budva, Crna Gora

Živorad VASIĆ, potpredsjednik DELTA HOLDINGA i generalni direktor lanca hotela CROWNE

Peter VERČKO, gen. direktor TAB MAK, Sjeverna Makedonija

Pogledajte zajedničke fotografije svih grupa – laureata u 2019:

Svi Šampioni biznisa, Najmenadžer 2019

ŠAMPIONI BIZNISA 2019

Svi laureati nagrade Veliki biznis

NAJMENADŽERI VELIKOG BIZNISA

Svi laureati najgrade Najmenadžer decenije 2019

MENADŽERI DECENIJE

Svi laureati Životno djelo, Najmenadžer 2019

NAGRADE ZA ŽIVOTNO DJELO

SALA HOTELA HOLIDAY

Iskrene čestitke svim velikanima biznisa, svim nagrađenim menadžerima i kompanijama koji uspješno vode i BiH i zemlje regije naprijed.

O autoru

Članci

Nezavisna/neovisna Agencija za izbor Najmenadžera je osnovana 1995. godine u Zenici i od tada svake godine, već više od dvadeset godina, bira najuspješnije iz svih oblasti biznisa. Najbolje menadžere i kompanije Regije proglašavamo u Sarajevu a za BiH u Banja Luci.
Slični članci
Najmenadžer RegijeSaopćenja

Edin Dacić, biznismen za ponos i za primjer drugima

G. Edin Dacić, osnivač i direktor kompanije Daccomet AG sa sjedištem u Zurichu, dobitnik je najviše nagrade, Zlatne plakete za Životno djelo.
Čitaj dalje
100%
Najmenadžer BiHNajmenadžer Regije

Najbolji Evropski menadžeri i kompanije u 2020. godini

U srijedu, 17.02.2021. je u 17 sati u sarajevskom hotelu Holiday održano četrdesetdrugo proglašenje Evropskih Najmenadžera za 2020.
Čitaj dalje
Najmenadžer Regije

Najbolji menadžeri ove regije u 2018.

U Sarajevu se 05.07. okupila najveća poslovna elita iz 20-tak država jugoistočne i srednje Evrope i svijeta zbog ceremonije Najmenadžer Regije 2018.
Čitaj dalje