Evropski menadžeri za 2018.

U Sarajevu se 05.07. okupila najveća poslovna elita iz 20-tak država jugoistočne i srednje Evrope i svijeta i Sarajevo je te večeri bilo pravi evropski centar biznisa!

Na čelu i ovogodišnjeg Evropskog Žirija za dodjelu najvećih nagrada, kao predsjedavajući, bio je g. Vibor Mulić iz Varšave, ugledan i izuzetno uspješan biznismen iz Poljske, iz kompanije Zepter, višestruki dobitnik ove nagrade, predsjednik Holdinga sa preko 130 hiljada uposlenika širom svijeta.

LIČNOSTI GODINE

Dodjela nagrada je, u suštini, počela još ujutro, tokom konferencije ”Summit uspješnih”, jer je veliko priznanje Ličnost godine iz zemalja EU uručeno na samoj konferenciji, NJ.E. BOYKU BORISSOVU, premijeru Vlade Republike Bugarske! On je, kao predsjedavajući Evropske unije jako mnogo pažnje, vremena i truda posvetio i Bosni i Hercegovini i Zapadnom Balkanu!

Boyko Borissov

Boyko Borissov je na konferenciji Najmenadžer Regije 2018 primio nagradu Ličnost godine-Evropski ministar
Boyko Borissov je na konferenciji Najmenadžer Regije 2018 primio nagradu Ličnost godine-Evropski ministar

Karijera

BOYKO BORISSOV, premijer Vlade Republike Bugarske, je impozantno napredovao u karijeri. Osnivač je jedne od najvećih sigurnosnih kompanija u Bugarskoj, u 2001. imenovan je za glavnog sekretara MUP-a Bugarske, bio je gradonačelnik Sofije, osnovao stranku GERB (Građani za evropski napredak Bugarske), poslanik u Parlamentu Bugarske i premijer Bugarske (2009-2013, 2014-2017. i 2017. do sada). Gospodin BORISSOV je cijenjena stvaralačka ličnost u Evropi i izvan nje. Postao je lider sa vizijom jačanja evropskog projekta i odlučan borac-zastupnik država Zapadnog Balkana, koje zaslužuju svoje mjesto u Evropskoj uniji.

Denis Zvizdić i Zoran Zaev na Najmenadžeru

Zoran Zaev, Ličnost godine

Prva kategorija Specijalnih priznanja na Ceremoniji je, dakle, za ljude iz politike i diplomatije, nagrada EVROPSKA LIČNOST GODINE. Od 27 nominovanih iz više država regiona koje su kandidati za ulazak u EU, naš Žiri se ove godine jednoglasno odlučio da najveću nagradu ”HEROJ NAŠEG VREMENA”, odnosno ”Zlatnu plaketu i kristalnu statuu” pod nazivom EVROPSKA LIČNOST 2018. GODINE, dodijeli mladom političaru o kojem se danas u svijetu i u svjetskim medijima najviše govori i piše, jer zajedno sa svojim partnerima rješava ono što je 27 godina bilo nerješivo – spor sa Grčkom oko imena svoje države, kako bi je uveo u NATO i EU! 

Zoran Zaev, nagrada Najmenadžer Ličnost godine
Zoran Zaev

On je hrabar, ambiciozan, uporan, dinamičan i sposoban premijer Makedonije, evropski političar sadašnjosti i budućnosti. G ZORAN ZAEV, premijer Vlade Makedonije, je za svega godinu dana uspio da točak historije svoje države naglo okrene i ubrza u smijeru progresa i prosperiteta!

Životno djelo u politici

Nagrada za ”Životno djelo u politici” otišla je u ruke čovjeku koji je uvijek birao pravi i pravedan put i koji nikada nije promijenio stav. A to je uvijek bio samo stav koji je u interesu građana! To je čovjek kojeg su baš zato svi prihvatali kao svoga, jer da se on pitao, davno bi naše zemlje bile u EU, u sferi progresa i boljeg sutra.

Bogić Bogićević prima nagradu Najmenadžer Regije 2018
Bogić Bogićević

Gospodin BOGIĆ BOGIĆEVIĆ je principijelan, istrajan, čovjek koji uvijek ima stav i zna da gradi odnose među ljudima. Bio je prvi demokratski izabran član Predsjedništva SFRJ iz BiH, sudionik historijske sjednice Predsjedništva SFRJ od 12. marta 1991. godine. Za njegovu hrabrost i principijelnost dodijeljena mu je nagrada za Životno djelo u politici.

Ličnost i prošlog i ovog stoljeća
Lepa Brena

Za Ličnost i prošlih i ovih godina, Ličnost i prošlog i ovog stoljeća, osobu koja je stvorila vlastiti brand u vrijeme kada riječ brand nije niti postojala; osobu koja je imala fanove, kada ta riječ nije bila ni korištena, dakle ”Ličnost godine ali i Ličnost i prošlog i ovog stoljeća” i milenijuma, Žiri je nagradu dodijelio g. FAHRETI ŽIVOJINOVIĆ – LEPOJ BRENI

Stipe Mesić i Lepa Brena, Najmenadžer Regije 2018

Brena je Ličnost ovog i prošlog stoljeća

Razlozi

A razloga za to je više: ona veže srca i duše cijele ove Regije, šampion je i zvijezda umjetnosti, pjesme, ali i biznisa, neko ko spaja ljubavlju sve generacije, neko ko je najljepša spona naše bivše i svih naših sadašnjih država! Ona je bila i jeste ambasador mira, ikona muzike prije nego što smo i koristili tu riječ! Njena misija jednaka je našoj, spojiti sve ljude saradnjom i prijateljstvom. Brenina pjesma ”Zar je važno da l’ se peva ili pjeva?” ocrtava i naš moto i moto cijele manifestacije.

Fotografije laureata ove jedinstvene nagrade su u slajderu ispod:

Najbolji ambasador

Nj.E. Edward Ferguson, najbolji ambasador u 2018

EDWARD FERGUSON

Tradicionalna nagrada EVROPSKI NAJAMBASADOR, nagrada koju smo uveli prije 18 godina kako bismo nagradili one diplomate koji rade na dobroj komunikaciji, koji stvaraju mostove prijateljstva i saradnje među državama i ljudima i pomažu stvaranju boljih političkih i ekonomskih veza između država pripala je NJ.E. EDWARDU FERGUSONU, predstavniku Njenog veličanstva kraljice i Vlade Velike Britanije.

On je ambasador koji se radom i rezultatima rada definitivno posebno ističe, ne samo ove nego i prethodnih godina i, po ocjeni našeg žirija, najbolji je evropski ambasador 2018. godine! Posvećenost Ujedinjenog Kraljevstva našoj i zemljama zapadnog Balkana je velika u svim sektorima.

Najbolji Ministri i parlamentarci

NAJMINISTAR tj. najbolji evropski ministar i parlamentarac je nagrada od 4 kategorije, jednako kao i za Ličnost godine: za zemlje iz EU, kandidate za EU, BiH i parlamentarce.

Mirko Šarović i Zorana Mihajlović na Najmenadžeru

Najministrica je Zorana Mihajlović

Najbolji Evropski ministar ili ministrica, po ocjeni našeg Nezavisnog žirija, je prof. dr. ZORANA MIHAJLOVIĆ, podpredsjednica Vlade Srbije. Ona je kao političarka jasno proevropski opredjeljena i najjasnije reformski profilirana osoba u Vladi Srbije. G. Mihajlović je osoba koja ima izuzetne rezultate u radu, ali i gleda u budućnost i napredak. Ministrica Zorana Mihajlovć je veoma aktivna i u popravljanju statusa žena i za socijalno uključivanje što većeg broja Roma i Romkinja, izuzetan borac za regionalno povezivanje i saradnju. Za nju se zna da za svaki problem ima rješenje. Zato i zaslužila titulu EVROPSKI NAJMINISTAR I LIČNOST 2018. GODINE.

Evropski najministar 2018. godine iz Bosne i Hercegovine je sjajan ministar za ekonomske odnose i trgovinu u Vijeću ministra BiH, g. MIRKO ŠAROVIĆ, političar kojeg uporno izdvajamo zato jer se i sam izdvaja svojim radom i rezultatima rada. G. Mirko Šarović svojim radom i ponašanjem širi pozitivnu energiju, najpopularniji je ministar u narodu u bukvalno svim dijelovima BiH, a njegovim aktivnostima je inicirano povećanje izvoza u Republiku Tursku, Rusku Federaciju i sa zemljama Evropske unije. 

Iz zemlje koja je članica EU, najboljim ministrom je proglašen g. ZDRAVKO MARIĆ, NAJMINISTAR ZA OBLAST FINANSIJA iz R Hrvatske. On je osmislio i proveo mnoge finansijske reforme koje su doprinijele smanjenju proračunskog deficita i javnog duga, a prvi put u historiji je i poboljšan kreditni rejting R Hrvatske.
Nagradu je u njegovo ime preuzela otpravnica poslova i ministrica Hrvatske, ekselencija Nives Tiganj jer je ministar Marić morao na na službeni put.

A od parlamentaraca koji su zaslužili ovu visoku nagradu, naš Žiri se ovaj put odlučio za gospodina JAVANSHIRA FEYZIYEVA, izuzetno uspješnog člana Parlamenta Azerbejdžana. Doktor je nauka, autor više objavljenih knjiga, član Medicinskog Savjeta Azerbejdžana i višegodišnji uspješan član Parlamenta svoje države.

Fotografije laureata su u slajderu ispod:

Najbolji gradonačelnik

Nagrada Evropski Najgradonačelnik je ove godine dodijeljena gradonačelniku iz Austrije. To je mag. SIEGFRIED NAGL, gradonačelnik Graza, koji je drugi po veličini grad u Austriji, sa blizu 700 000 stanovnika i danas je grad sa najbrže rastućom ekonomijom u Austriji. Poznat kao grad studenata i univerziteta, a ima preko 60 000 studenata svake godine, grad historije i muzeja, uređenih parkova, šetališta, sportskih centara, riješenih saobraćajnica, grad festivala i kulture. Ono što je za nas iz BiH i Regiona izuzetno važno je da G. Nagl poštuje, cijeni, uvažava i pomaže veliki broj građana sa ovih prostora koji žive u Gracu. Zbog sjednice Gradskog vijeća, magistar Siegfried Nagl nije mogao biti u Sarajevu, pa je nagradu u njegovo ime preuzeo ambasador Austrije, NJ. E. Martin Pammer.

Nj. E. Martin Pammer prima nagradu Najmenadžer za Gradonačelnika Graza Siegfried Nagela
Nj. E. Martin Pammer prima nagradu Najmenadžer za Gradonačelnika Graza Siegfried Nagela

Nagrade za Javna preduzeća i Asocijacije

U kategoriji asocijacija biznisa, nagrada za najbolju privrednu komoru otišla je predsjedniku Komore Kosova, PKK, g. SAFETU GERXHALIU. Privredna komora Kosova je nezavisna organizacija, bez ikakvog političkog uticaja, organizovana i funkcioniše sa ciljem da se unaprijedi tržišna ekonomija, preduzetništvo i pokrene konkurencija između njenih članova. G Safet Gerxhaliu je Evropski najpredsjednik Komore i lider među liderima.

G. MIRZI USTAMUJIĆU, predsjedniku Upravnog odbora i generalnom direktoru poljske firme ASSCO SEE za Bosnu i Hercegovinu, pripala je nagrada Evropski najmenadžer. Asseco grupa iz Poljske je šesta najveća IT korporacija u Evropi, prisutna u više od 50 zemalja svijeta, sa više od 20.000 zaposlenih. G. Mirza Ustamujić je menadžer novog doba, menadžer budućnosti i u svojoj kompaniji bilježi najbolje poslovne rezultate već dvije godine za redom.

U kategoriji Javnih preduzeća, Žiri je odabrao JP Regionalni vodovod Crnogorsko Primorje i g. GORANA JEVRIĆA kao dobitnike ovogodišnje visoke nagrade. Ovaj izuzetan mladi rukovodilac, direktor JP “Regionalni vodovod”, je sa svojim timom uspio da riješi nestašice vode na Jadranu. Voda je strateški resurs Crne Gore a Regionalni vodovod je ušao u porodicu Evropskog udruženja vodovoda.

Najbolji iz Kulture i Medija

Naš žiri svake godine uruči i specijalne nagrade najboljim iz oblasti medija i kulture. Nagrade za medije idu onima koji obavještavaju istinito i pošteno, za one iz kulture koji osvajaju srca publike i kritičara samo i jedino svojim radom i umjetničkim senzibilitetom. 

Iz oblasti glumačkog i umjetničkog stvaralaštva je ove godine nagrada otišla u ruke vrsnog glumačkog giganta, MILUTINA MIME KARADŽIĆA, umjetnika iz Crne Gore, čovjeka kojeg svi znaju po mnogobrojnim ulogama koje je nemoguće i nabrojati: od davne 1981. i tada popularne serije 7 sekretara SKOJ-a, preko Igmanskog marša, Davitelja protiv davitelja, Sivog doma, Tesne kože, Žikine dinastije, Boljeg života, Policajca s Petlovog brda, Hajde da se volimo, pa do novijih Montevideo, Bog te video i Bisera Bojane. Mima je vrstan u svim ulogama, zna nas i nasmijati i rastužiti, njegove uloge su vanvremenske i vanprostorne te svakako zaslužuje ovu nagradu.

Od N1 TELEVIZIJE, po ocjeni našeg Žirija, definitivno nema bolje, zato je i ovogodišnja dvostruka nagrada po treći put pripala Regionalnoj N1 Televiziji. N1 je informativna multiplatforma koja milionskoj publici omogućava praćenje vijesti, i to u momentu kada se one i dešavaju, sa mjesta događanja. G. BRENT SADLER, koji je dolašao iz Luksemburga i predsjednik je Uredničkog savjeta N1 televizije, primio je nagradu za N1 TV, a i sam je višestruko nagrađivan reporter CNN-a. 

Najbolji novinar, urednik i direktor godine u medijima za 2018. godinu je direktor programa N1 TV za BiH, g. AMIR ZUKIĆ! Gospodin ZUKIĆ je novinar par excellence i ličnost čiji televizijski uratci malo koga mogu ostaviti – ravnodušnim. Umije da pita, ne libi se da govori i o tabu temama i uvijek je žestok borac za istinu, principe i odbranu univerzalnih ljudskih vrijednosti.

Fotografije laureata su u slajderu ispod:

Zdravstvo, Turizam i Marketing

Dobitnik nagrade iz oblasti zdravstva je g. RADE BOŠNJAK iz ZZO (Zavod zdravstvenog osiguranja) HNŽ/Kantona iz Mostara. Imaju podružnice (9) u svim većim općinama Županije. Oni provode zakon o zdravstvenom osiguranju i zaštiti za 152 000 osiguranika. Uveli su i obiteljsku medicinu za sve osiguranike i jedini u Regiji imaju plaćanje po glavarini kao i po kvalitetu izvedbe. Jedinstveni su po integriranom zdravstvenom sustavu.

Dobitnica iz Crne Gore za ovu oblast je g-dja ZORICA KOVAČEVIĆ, direktorica KC (Klinički centar) CG iz Podgorice. U crnogorsko zdravstvo se ulaže manje nego bilo gdje u regiji, ali trudom i upornim radom direktorice Kovačević uspijevaju da se ostvare odlični rezultati. Klinički centar Crne Gore, zahvaljujući direktorici Kovačević, uspijeva odlično poslovati, bez obzira na ukupan ambijent i uslove.  

G. PREDRAG JELUŠIĆ i JP MORSKO DOBRO Crne Gore su i sami dobitnici nagrade. To je javno preduzeće za upravljanje morskim dobrom Republike Crne Gore sa sjedištem u Budvi. 
Morsko dobro predstavlja najznačajniji ekonomski potencijal Crne Gore koji je povjeren ovom preduzeću koje je ostvarilo izuzetne rezultate u radu, ugovaranju, ustupanju plaža, kupališta, dijelova obale i akva prostora, lokacija za postavljanje privremenih objekata i terasa u zoni morskog dobra. Čestitamo g Predragu Jelušiću za odličan rad.

Za oblast marketinga nagradu ”Najmenadžer” ove godine za regiju dobiva g. NEMANJA KNEŽEVIĆ, direktor marketinga firme Zlatiborac iz Beograda, Srbija. Firma za proizvodnju zdrave i ukusne hrane koja se distribuira u BiH, Crnu Goru, Makedoniju, Rusiju, Bjelorusiju, Švedsku i druge zemlje, uspijeva da svojim suhomesnatim delikatesama i drugim kvalitetnim proizvodima, prema originalnom receptu iz sela Mačkat sa Zlatibora, osvoji tržišta odličnom marketinškom kampanjom koju predvodi lider Predrag Jelušić. Sve je savršeno brendirano i upakovano u najsavremeniji proizvod, temeljen na porodičnoj tradiciji i receptu. Kompanija Zlatiborac je ujedno i dobitnik nagrade NAJBRAND..

Fotografije laureata su u slajderu ispod:

Životno djelo


Nekada su se ovakve nagrade dodjeljivale ljudima koji idu u mirovinu, kao zahvalnica za ono što su učinili, a naši dobitnici su menadžeri u punoj snazi. Zajedničko im je to da su svi počeli od nule! Žiri je odlučio da nagradu ove godine dodijeli za čak 6 uspješnih ili, bolje rečeno, super uspješnih laureata. I to je definitivan rekord za ovu kategoriju nagrada, gdje je obično lako izdvojiti pojedinca.

TOMISLAV ČELEBIĆ

i predsjednik Uprave kompanije ČELEBIĆ GRUPA, Podgorica, Crna Gora. Grupacija je pod ovim imenom krenula u biznis kao mala građevinska firma, a izrasla je u giganta. Sagradila je impozantne objekte raznih namjena, otvorila je i kompaniju u Ljubljani, Slovenija a godišnje ostvaruje prihod preko 40 miliona Eura. Gospodin ČELEBIĆ je zadovoljan dosadašnjim ostvarenjima firmi pod njegovom upravom.

STJEPAN ŠAFRAN 

i Metal product iz Zagreba, Hrvatska, čovjek koji ima čak 50 godina iskustva i izvrstan je u proizvodnji elektroopreme. Počeo je sa 22 godine i jednom garažom, a danas ima 250 uposlenika i najvažniji posao im je i dalje elektrooprema. Izvozi 85 posto prizvodnje i ima oko 6500 proizvoda. Imaju strojnu obradu, alatnicu, projektiranje alata a specijalnost im je lijevanje obojenih metala.

DRAGAN ĆIRIĆ

general manager, D-COMPANY, Babušnica, Srbija, počeo je da se bavi biznisom kao automehaničar, autolimar i autolakirer. Danas je ugledan industrijalac sa juge Srbije. Izvozi u evropske zemlje, Kanadu, Ameriku, Meksiko, Brazil i Argentinu. Osnovni proizvodi su alati za gumarsku industriju, a počeli su da rade i hidrocentrale. Firma uspješno sarađuje sa MICHELINOM i partnerom iz Norveške (hidrocentrale).

ŽARKO RADULOVIĆ

sa svojim Montenegro Stars kompanijom i hotelom Splendid su u samom vrhu najboljih hotelskih zdanja u jugoistočnoj i srednjoj Evropi. G Radulović, suvlasnik i generalni direktor kompanije MONTENEGRO STARS HOTEL GROUP, Bečići-Budva, Crna Gora, osnovan 2003. godine, prepoznatljiv je brend ugostiteljsko-turističke privrede Crne Gore. U sastavu ove kompanije su tri hotela: SPLENDID CONFERENCE&SPA RESORT, sa pet zvjezdica, MONTENEGRO BEACH RESORT sa 4 zvjezdice i BLUE STAR HOTEL sa 4 zvjezdice. Oni izvanredno posluju, a ova – 2018 – krenula im je sjajno.

MIHAJLO MIHAJLOVSKI

i firma Vatrostalna iz Skopja, Makedonija. VATROSTALNA najviše poslova realizuje u državama regiona, jer su njeni neimari čuveni po kvalitetu i tome što poštuju utvrđene rokove. Mihajlovski je i na čelu SEHA rukometne lige od samog osnivanja, pa mu pripada i visoka nagrada za sport, odnosno rukomet! G. Mihajlovski je bio pošao prema Sarajevu, ali se razbolio i morao se vratiti u Skoplje, pa će mu nagrada biti naknadno uručena. 

ĐAHID MURATBEGOVIĆ

generalni direktor PD IGMAN, Konjic, Bosna i Hercegovina, čovjek je kojeg ubrajaju među najbolje privrednike u zemlji. Već 15 godina je na čelu PD IGMAN iz Konjica, lidera namjenske industrije u široj regiji. Uveliko je zaslužan za uspjehe ove kompanije. Ona je u prošloj, 2017. godini, imala rekordan prihod od 120 miliona KM, dok je plan za 2018. uvećan za dva posto. U IGMANU je zaposleno 1.160 radnika. Potvrđuje se u izvozu u čak 50 zemalja svijeta. U 2018. godini biće montirana nova linija pištoljske municije.

Fotografije dobitnika su u slajderu:

Tomislav Ćelebić prima nagradu Najmenadžer Regije 2018

TOMISLAV ČELEBIĆ

Stjepan Šafran, nagrada za Životno djelo

STJEPAN ŠAFRAN

Mirjana Mrkalj, direktorica hotela Splendid, preuzela je nagradu za Žarka Radulovića

MIRJANA MRKALJ, NAGRADA ZA ŽARKA RADULOVIĆA

Dragan Ćirić, nagrada za Životno djelo

DRAGAN ĆIRIĆ

Đahid Muratbegović, nagrada za Životno djelo

ĐAHID MURATBEGOVIĆ

Andrej Ribič, menadžer Decenije regije za 2018.

ANDREJ RIBIČ

Najmenadžer Decenije


G. ANDREJ RIBIČ je generalni direktor kompanije Elektro Slovenija iz Ljubljane. Na čelu je jedne od najvećih elektrodistribucija u Sloveniji i pokriva trećinu teritorije države. Upošljavaju 850 radnika i ove godine imaju već oko 80 miliona prihoda. Svake godine povećavaju rekord a planiraju i nova ulaganja od oko 300 miliona Eura u narednom desetljeću.

G. ZLATKO SIMONOVSKI je generalni direktor i predsjednik Upravnog odbora AD FAKOM iz Skopja, Makedonija. Doktor ekonomskih nauka i autor dvije zanimljive knjige, ubraja se u vodeće privrednike u Republici Makedoniji. Firma Facom posluje u kontinuitetu još od 1960. i njen godišnji učinak je 35 000 tona različitih čeličnih konstrukcija. Plasiraju oko 85 posto proizvodnje u inostranstvo i lideri su u metaloprerađivačkoj industriji sa respektabilnim ukupnim prihodom.

G. MARKUS STRASSER STOCKL je vlasnik više kompanija iz Austrije. Počeli su sa proizvodnjom kablova i kablovske opreme, a posljednih godina pokušavaju u BiH razviti proizvodnju mehatronike. Proširili su proizvodnju i na obradu metala, konstrukcije, a ove godine i značajno investirali u postrojenja za konstrukciju elektronskih štampanih ploča. Partneri su sa velikim firmama kao što su Bosch, Deutsche Telecom i konkurentni svima u Regiji.

G. NJAZI MUSLIU, vlasnik ugledne kompanije Eurometal, Kosovo je uspješan poduzetnik čija firma posluje od 1993. godine pod tim nazivom. Glavni proizvodi su pocinčani limovi, različite metalne konstrukcije, svi prateći elementi od prethodno obojenih / pocinkovanih limova i tako dalje. Posjeduju vlastite nove mašine i pogone, kao i stručno i obrazovano osoblje.

A među menadžerima Decenije je i g. GORAN LEKOVIĆ, direktor i vlasnik kompanije A3 Group Bar – Crna Gora. Ova izuzetna kompanija gradi i radi na barskoj rivijeri. G. Leković je vlasnik autocentra i građevinske firme “A3 Team”, kao i nekoliko ugostiteljskih objekata visoke kategorije, kao što su apartmanski kompleks “Sky Fort”, apart-hoteli “Sea Fort” i “Nautilus”, kao i hotel “Porto Sole”, svi kategorisani sa 4 zvjezdice. Moto izuzetnog menadžera Lekovića je da je “kvalitet najbolji biznis plan”.

Laureati Najmenadžera Decenije su u slajderu ispod:

Nagrade Najmenadžer i Najkompanija za novi milenij

Dobitnici 2 nagrade Najmenadžer i Najkompanija za novi milenij su iz BiH i Srbije.

Dr EMIR ČABRIĆ, generalni direktor Javne zdravstvene ustanove Poliklinika sa dnevnom bolnicom, Matuzići, Doboj Jug, Bosna i Hercegovina. Iako mlad, dobiva visoku nagradu za novi milenij, životno djelo i plaketu ”Najbolji brend za očnu kliniku u regiji”. Prepoznatljivi su po oftamologiji i rade sve što se tiče srednjeg oka, jednako kako to rade i u najrazvijenim zemljama. Nabavili su najsavremenije aparate za operacije katarakte, a i inače imaju vrhunske aparate kakve nema niko na području BiH. Posebno se ističu odnosom prema pacijentima.

G. ANA JORDANOVA, mlada dama, vlasnica i kreativna direktorica Vinarije STOBI, Gradsko, Makedonija, Evropski je najmenadžer i najkompanija. Vinarija Stobi je stara 10 godina i počeli su prvi sa vlastitim vinogradima kojih imaju na površini od oko 600 hektara. Proizvode oko 4,5 miliona litara vina. Vino STOBI se prodaje na oko 20 inostranih tržišta i najveći su izvoznik izvan regije iz Makedonije. Izvoze od Amerike do Kine. Vino Stobi je i dobitnik nagrade BRAND VINO 2018. po odluci našeg Žirija.

Njihove fotografije su ispod:

Evropski Najmenadžeri i Najkompanije 2018.

IRENA JAKIMOVSKA je suvlasnica i generalna direktorica kompanije COMFY ANGEL iz Prilepa, Makedonija. Posluju 14 godina i specijalizirani su za proizvodnju tekstila za domaćinstvo. To su posteljine, jorgani, prekrivači i sl. Izvoze 99 odsto proizvoda i to po cijeloj Evropi. Sada se žele fokusirati i na tržište Zapadnog Balkana. Imaju i vlastita pakiranja za svoje proizvode. Nagradu je u njeno ime primila njena majka Zlatka.

KRSTO NIKLANOVIĆ, vlasnik i direktor Ugostiteljskog preduzeća Niklanović, u sklopu kojeg djeluje i Restoran Jadran u Budvi, Crna Gora je i dobitnik nagrade evropski BRAND restoran 2018. Restoran Jadran je porodični posao koji su započeli njegovi roditelji, a danas prelazi par miliona Eura prometa. Sve je posvećeno gostima i užitku, pa je zato restoran Jadran najposjećeniji restoran Budve. .

HUSNIJA HAJDARPAŠIĆ, vlasnik više kompanija iz Ljubljane, Republika Slovenija. Njegove četiri firme (SEAM, DAMAJANTI, AMONTE i PAN AGRA) su odličan primjer kako se u biznisu – kada se zna i hoće – mogu postizati izvanredni rezultati. Dvije firme se bave ugostiteljstvom i trgovinom, jedna automobilskom industrijom, a jedna sušenjem i zamrzavanjem voća i povrća. Ova porodična kompanija će ubrzo imati i savremenu autopraonicu, drugu po veličini u Evropi, te sušaru voća i povrća, među najvećim u regionu.

BEDRI KASUMI je vlasnik i generalni direktor firme PESTOVA SHPK, smještene u selu Vushtrri, 30 minuta udaljenosti od Prištine, Kosovo. Firma Pestova je od svog postanka 1999. prešla veliki put obezbjedivši sve moguće standarde i nenadmašni su u proizvodnji krompira i prerađevina od krompira, poznatih pod brendom VIPA. Dakle, firma koja je odličan proizvođač i ekskluzivni predstavnik holandske firme Agrico, a izuzetni menadžer Bedri Kasumi, vlasnik firme, je Evropski najmenažer za 2018.

Kompanija MEZON iz Danilovgrada, Crna Gora, vlasnika Radomira Raje Kovačevića je lider u izgradnji i ugradnji opreme u elektroprijenosu u regionu! Mezon je dobitnik nagrade NAJKOMPANIJA 2018. u branši. Firma je osnovana 1992. godine – za izvođenje elektroradova i posjeduje sve neophodne licence. Dokazali su se na infrastrukturnim objektima, NN mreža, dalekovoda, elektroinstalacija tunela, uzemljenja, elektroinstalacija objekata, jedna od vodećih kompanija u svojoj djelatnosti. Nagradu je preuzela gospođa Marija Jovović.

U slajderu su njihove fotografije redom kojim su i navedeni gore:

ŠAMPIONI BIZNISA


G. ALIYEV KAMIL ALI OGLU i njegova firma Azvirt su među Šampionima biznisa. G. Aliyev Kamil Ali oglu je izvršni direktor izuzetne građevinske kompanije Azvirt iz Azerbejdžana. Firma je gigant u izvođenju radova i projekata cesta, ustanovljena najprije 1995. kao azerbejdžansko-njemačka joint venture kompanija, koja je kasnije prerasla u AZVIRT LLC. To je definitivno najveća kompanija u Azerbejdžanu, kad su u pitanju konstrukcije cesta, a bavi se izvođenjem građevinskih radova, željezničkih pruga, puteva, saobraćajnica, pista i dr. Imaju svoje podružnice i u drugim državama, a jedna je i u Beogradu. U ime kompanije nagradu je primio evropski direktor firme Azvirt, g. Murat Turkoglu.

G. BORAT ČEH je suvlasnik i generalni direktor kompanije Labena, Ljubljana, Slovenija. Počeli su kao zastupnici svjetskih proizvođača farmacije i prehrane, dodali su segment medicine a i otvorili novu laboratoriju u Ljubljani, koja radi 70 posto analiza lijekova za Zapadnu Evropu i Ameriku. Dobivaju uzorke iz cijelog svijeta tako da su napravili najbolju sinergiju prodaje opreme i laboratorijskog istraživanja. Dobivaju i stalno nove projekte iz Evrope.

G. GLIGOR CVETANOV je izvršni direktor firme MAKPROGRES iz Vitnice, Makedonija. Bave se proizvodnjom poljoprivrednih i konditorskih proizvoda. Njihova tvornica u Skopju proizvodi zdravu hranu pod brendom Natura, dok fabrika u Prilepu proizvodi tradicionalne delikatese. Treća fabrika im proizvodi ambalažu. Njihov glavni brand je Vincinni koji izvoze u 55 zemalja svijeta.

G. MILORAD KRSTIĆ je vlasnik i generalni direktor Holding Krstić iz Njemačke. U BiH ima firmu Sava koja prerađuje sav asortiman voća i povrća i njihovi se proizvodi, poput namaza i sokova, mogu naći svuda u svijetu. To je zato što ne koristi nijedan gram kemikalije, već je sve 100 posto prirodno. Izvoze preko 90 posto proizvoda i imaju čak i nedostatak sirovina i ljudstva, kolika je potražnja za proizvodima. G. Krstić je i autor više književnih djela.

G. SAŠA VLAISAVLJEVIĆ je generalni direktor aerodroma Nikola Tesla AD iz Beograda, Srbija. U 2017. godini su imali oko 5,5 miliona putnika i profit od 27, 6 miliona Eura. Ulažu sopstvena sredstva, bez kreditra, u razvoj i tehologiju i očekuju da će ova godina biti vrhunac. Poboljšali su sve vrste usluga, cargo i charter usluge prevoza su u stalnom porastu a jedini su aerodrom u ovom dijelu Evrope sa direktnim linijama za Ameriku, Kinu i druge daleke destinacije. Zato je Aerodrom Nikola Tesla dobitnik i specijalne nagrade evropski ”BRAND aerodrom”. 

G. MARKO DROBNIČ je predsjednik Uprave kompanije TALUM DD, Kidričevo, Slovenija. Bave se proizvodnjom aluminijskih dijelova, kao i raznih proizvoda od metala. Oni prodaju i stručno znanje svoje kompanije, pa ove godine sasvim sigurno očekuju oko 350 miliona prihoda. Njihov rast je veoma brz i intenzivan i očekuju da za par godina postanu vodeća tvrtka u ovoj vrsti proizvodnje.

Njihove slike su u slajderu ispod:

Naše iskrene čestitke svim laureatima Najmenadžera Regije za 2018. godinu! Ukoliko želite da vidite više fotografija o njima, pogledajte u meniju englesku verziju stranice. Tamo ćete za dan-dva naći albume sa mnogo fotografija sa sva tri eventa vezana uz Manifestaciju. Mi ćemo vrlo brzo početi objavljivati i članke o svakom laureatu pojedinačno i sa više fotografija. Bit će objavljeni pod Vijestima.

O autoru

Članci

Nezavisna/neovisna Agencija za izbor Najmenadžera je osnovana 1995. godine u Zenici i od tada svake godine, već više od dvadeset godina, bira najuspješnije iz svih oblasti biznisa. Najbolje menadžere i kompanije Regije proglašavamo u Sarajevu a za BiH u Banja Luci.
Slični članci
Najmenadžer RegijeSaopćenja

Edin Dacić, biznismen za ponos i za primjer drugima

G. Edin Dacić, osnivač i direktor kompanije Daccomet AG sa sjedištem u Zurichu, dobitnik je najviše nagrade, Zlatne plakete za Životno djelo.
Čitaj dalje
100%
Najmenadžer BiHNajmenadžer Regije

Najbolji Evropski menadžeri i kompanije u 2020. godini

U srijedu, 17.02.2021. je u 17 sati u sarajevskom hotelu Holiday održano četrdesetdrugo proglašenje Evropskih Najmenadžera za 2020.
Čitaj dalje
Najmenadžer Regije

Najbolji menadžeri regije za 2019.

04.07. je održana tradicionalna manifestacija izbora najboljih menadžera i kompanija za regiju srednje i jugoistočne Evrope, Evropski Najmenadžer 2019.
Čitaj dalje