Saopćenja

Delegacija evropskih menadžera kod predsjednika Bakira Izetbegovića

Drugog dana ”Sarajevskih privrednih susreta” koje već 36. put organizuje Evropska nezavisna agencija – Direkcija za izbor Najmenadžera jugostočne i srednje Evrope iz Zenice, delegacija privrednika – učesnika Ceremonije za Izbor Najmenadžera se u Predsjedništvu BiH sastala sa članom Predsjedništva, g. Bakirom Izetbegovićem.

Sarajevo – centar evropskog biznisa

U srdačnom i prijateljskom razgovoru delegacija privrednika, na čijem čelu je bio gospodin Pane Škrbić, generalni direktor Agencije, upoznala je člana Predsjedništva BiH, g. Izetbegovića s nizom značajnih projekata i inicijativa koje mnoge kompanije žele realizovati u BiH, te sa brojnim inicijativama za regionalnu saradnju s bh. privrednicima.

Član Predsjedništva BiH Bakir Izetbegović je dao punu podršku takvim idejama i ohrabrio sve buduće investicije i investitore koji žele pristupiti plodnom i dinamičnom tržištu Bosne i Hecegovine. Izetbegović je posebno podržao kompletan projekat izbora najmenadžera i najuspješnijih ljudi u Regionu koji se sve ove godine održava u glavnm gradu Bosne i Hercegovine.
Investicije u BiH

”Sljedeće dvije činjenice govore o jačini i veličini privrednika i njihovih kompanija koji su se ovog jula okupili u Sarajevu i zbog čega su Sarajevo i BiH ovih dana bili centar evropskog i svjetskog biznisa”, istakao je u uvodu na ovom prijemu Pane Škrbić. ”Prvo, 27 kompanija, dobitnika ovogodišnje nagrade ”Evropski najmenadžer” prave godišnji prihod od oko 30 milijardi eura i zapošljavaju oko 150 hiljada radnika; drugo, čak 6 dobitnika nagrade je u Sarajevo stiglo (samo kako bi primili ovu nagradu) čarter letovima i vlastitim avionima”, rekao je Škrbić.

Inače, osnova tema razgovora je bila regionalna privredna saradnja i razvoj, te investicije, posebno u BiH.

Predsjednik Bakir Izetbegović i Nandino Škrbić na prijemu Delegacije u Predsjedništvu BiH
Predsjednik Bakir Izetbegović i Nandino Škrbić na prijemu Delegacije u Predsjedništvu BiH

Građevinarstvo i utalizacija smeća

Vibor Mulić, predsjednik Holdinga Zepter iz Varšave, Poljska, firme koja zapošljava oko 120 hiljada radnika i pravi više milijardi godišnjeg prihoda, koji je inače i predsjednik Žirija za izbor Najmenadžera, je istakao da su Zepter, ali i druge kompanije, izrazili spremnost da ulažu i investiraju i na području BiH.

”Ponosan sam na činjenicu da sam dio ovog bh projekta, koji je ove godine veći nego ikada do sada. Kad je riječ o kompaniji Zepter, malo je poznato da smo posljednjih godina krenuli maksimalno sa proizvodnjom najsavremenijih uređaja u oblasti medicine, posebno u proizvodnji najnovije generacije BIOPTRON aparata za svjetlosnu terapiju i sa najsavremnijim tehnološkim dostignućima. Zainteresovani smo te fabrike širiti u regionu, pa i u BiH”. – kazao je Mulić.

Veliki interes u Sarajevu su izazvali i projekti takozvane utalizacije otpada, posebno g Adam Godzwa iz Poljske, koga još zovu i ”Kralj smeća”. Gospodin Godzwa je jako zainteresovan da projekt širi i na BiH i na ostale zemlje u regionu. Stoga će uskoro zenička agencija, zajedno sa Poljacima, organizovati konkretne razgovore na tu temu širenja na nove države i u nekim bh gradovima.

Kompanija Dana Holdings (Bjelorusija, Kazahstan, Ruska Federacija, Srbija) je veoma zainteresovana da u BiH gradi ”grad u gradu”, po ugledu na projekat koji završavaju u Minsku u Belorusiji, sa nekoliko hiljada stanova.

Andrzey Zarajczyk, čija je fima POL MOT iz Poljske najveći proizvođač traktora u svijetu, takođe ima velike simpatije prema ovim prostorima i želi ulagati u nove kompanije.

Delegacija najboljih menadžera Regije 2017. u razgovoru sa g. Izetbegovićem u Predsjedništvu BiH
Delegacija najboljih menadžera Regije 2017. u razgovoru sa g. Izetbegovićem u Predsjedništvu BiH

U BiH je lakše raditi nego u Hrvatskoj

Tomislav Antunović, vlasnik kompanije Antunović iz Zagreba je u razgovoru kod g. Izetbegovića, između ostalog, rekao:

”Imam vlastite kompanije u Hrvatskoj, BiH i šire. Želim ovdje istaći da imam mnogo bolje uvjete poslovanja u BiH, nego u Hrvatskoj, iz najmanje tri razloga: prvo, u BiH je PDV 17, a u Hrvatskoj 25 odsto; drugo, porez na uposlenike u BiH je za 30 odsto niži i treće – porez na dobit u BiH je 10, a u Hrvatskoj 32 odsto. Te činjenice treba afirmirati da bi se ulagači više odlučivali za ulaganja u BiH.”

Jedna od vodećih kompanija IT tehnologija iz Holandije, Infotek, je putem generalnog direktora Jordy Koola takođe izrazila interes za saradnju i investicije u BiH.

Na prijemu kod G. Izetbegovića još su govorili Đahid Muratbegović (PD Igman, Konjic), Drago Živković (Maxi, Orašje), Hasan Ramović (Put-gross, Bijelo polje, Crna Gora), Mirko Vincetić (IMO, Srbija), Naim Ismaili (Kosovo) i Ranko Jovović (Comp Commerc, Nikšić, Crna Gora).

Gospodin Pane Škrbić, generalni direktor Evropske agencije – direkcije za izbor najmenadžera jugoistočne i srednje Evrope, zahvalio se članu Predsjednštva BiH Izetbegoviću na prijemu i prijatnom razgovoru sa delegacijom, ali i na kontinuiranoj podršci koju pruža Direkciji i privrednicima u Bosni i Hercegovini i zemljama jugoistočne i srednje Evrope.

O autoru

Članci

Nezavisna/neovisna Agencija za izbor Najmenadžera je osnovana 1995. godine u Zenici i od tada svake godine, već više od dvadeset godina, bira najuspješnije iz svih oblasti biznisa. Najbolje menadžere i kompanije Regije proglašavamo u Sarajevu a za BiH u Banja Luci.
Slični članci
Saopćenja

Sastanak i dogovor savjeta evropske nagrade Euromanager oko 43. dodjele nagrada

U septembru ove godine će se u Sarajevu po 43. put proglasiti najuspješniji evropski menadžeri pa je tim povodom održan sastanak savjeta.
Čitaj dalje
Najmenadžer BiHSaopćenja

Marinku Umičeviću uručena najviša evropska menadžerska nagrada za 2020.

Danas je u Banja Luci g. Marinku Umičeviću uručena najviša evropska menadžerska nagrada za 2020, nagrada Životno djelo za razvoj biznis i sporta
Čitaj dalje
Najmenadžer RegijeSaopćenja

Edin Dacić, biznismen za ponos i za primjer drugima

G. Edin Dacić, osnivač i direktor kompanije Daccomet AG sa sjedištem u Zurichu, dobitnik je najviše nagrade, Zlatne plakete za Životno djelo.
Čitaj dalje
Saopćenja

Sarajevo će ponovo, 6. jula 2017. godine, biti centar biznisa

Pogledajte i…