100%
Saopćenja

Delegacija Najmenadžera zvanično bila u Kini

Pane i Nandino Škrbić su boravili 12 dana u Kini u sastavu zvanične delegacije iz 14 zemalja jugoistočne i centralne Evrope. Naša delegacija je otputovala na zvaničan poziv Ambasade NR Kine.

Sa dvanaestodnevnog putovanja u Narodnoj Republici Kini vratio se Pane Škrbić, predsjednik Evropskog udruženja BH menadžera, koji se na poziv i pod pokroviteljstvom kineske Vlade nalazio u sastavu zvanične delegacije iz 14 država jugoistočne i centralne Evrope, kako bi se upoznali sa istorijom, kulturom i privrednim i opštim prosperitetom ove najmnogoljudnije zemlje na svijetu – sa oko 1,3 milijarde stanovnika.

Razgovarano je o mogućnostima privredne i druge saradanje sa NR Kinom. Učesnici delegacije su prošli veoma zanimljiv seminar sa svakodnevnim predavanjima o svim aspektima razvoja NR Kine. Škrbić kaže:

Impresivni utisci iz Kine

Kina je impresivna zemlja. Ne zna se gdje su povoljniji, ljepši i spektakularniji utisci – da li više pričati o grandioznim i tehnološki najsavremenijim privrednim gigantima, o izvanrednim avio saobraćajem i brzom modernom željeznicom kojom smo se unutar ove velike zemlje prevozili, prekrasnom kulturom i bogatom istorijom ili o gostoljubivosti, dobroćudnim i nasmijanim, vrijednim i srdačnim građanima Kine.

Posjetili smo više zvaničnih državnih institucija, od mistarstva vanjskih poslova, privrede, trgovine i drugih, posjetili smo nekoliko provincija i više kineskih privrednih kompanija sa najmodernijom tehnologijom u svijetu.

Kina je otvorena za suradnju

Svugdje smo naišli na izuzetno srdačan prijem i otvorenost kineskih predstavnika za saradnju sa zemljama centralne i jugoistočne Evrope, kad je riječ o izvozu u Kinu, saradnji u oblasti industrije, gdje BiH kompanije iz drvnog kompleksa već postižu određene rezultate, u saradnji na planu infrastrukturnih projekata, naročito u saradnji u oblasti energetike, gdje su, kad je riječ o BiH, aktuelni projekti TE Stanari kod Doboja koji se nalazi pred početak probne proizvodnje struje.

U kineskim planovima vrlo su aktuelni projekti – TE Tuzla – Blok 7, TE Banovići, Elektrane Zenica i dva vjetroparka u Tomislavgradu.

Kinezi su takođe zainteresirani i za saradnju u oblasti turizma, sporta i kulture – rekao je pri povratku iz Kine Pane Škrbić, dodajući da, iako se bilježi blagi porast spoljnotrgovinske razmjene sa NR Kinom u dosadašnjem toku ove godine, to su još uvijek simbolične cifre od oko 16 miiona KM izvoza i 232 milion KM uvoza iz NR Kine.

Da nije sve bilo samo oko posla, vidite u slajderu ispod:

Ko je sve bio pozvan u Kinu?

U zvaničnoj delegaciji u posjeti NR Kini, koju je finansirala kineska Vlada, bili su po jedan predstavnik iz Poljske, Estonije, Latvije, Litvanije, Rumunije, Bugarske, Madjarske, Češke Republike, Slovačke, Slovenije, Hrvatske, Srbije, te po dva predstavnika iz Makedonije i Bosne i Hercegovine (iz BiH pored Paneta Škrbića u sastavu delegacije je bio i Nandino Škrbić, izvršni direktor Regionalne nezavisne agencije za promociju menadžera i kompanija jugoistočne i centralne Evrope).

Turističko putovanje za BiH je gotovo nemoguće za Kineze

Na kraju valja istaći velike mogućnosti dolaska turista iz Kine u Bosnu i Hercegovinu, gdje, prema riječima našeg ambasadora u NR Kini Nj.E. Borislava Marića, postoje objektivni problemi vrlo otežanog dobijanja BiH viza za kineske turiste: svaki građanin Kine koji želi da putuje u BiH mora bukvalno doći u Ambasadu BiH u Peking da bi mu se izdala viza, što je, obzirom na ogromno prostranstvo Kine, gotovo nemoguća misija.

Zato bi bilo dobro da se u zvaničnim organima BiH razmisli o izmjeni propisa, u smislu da turističke agencije mogu doći i obaviti kolektivno preuzimanje viza za turiste iz Kine koji žele posjetiti našu zemlju.
Zato ću takvu inicijativu proslijediti nadležnim BiH organima. Značajno je istaći da godišnje oko šest miliona Kineza turistički posjeti evropske zemlje i lakše dođu, recimo, do Engleske ili Njemačke, nego do BiH –istakao je Škrbić.

Na kraju, Pane Šrbić je o impresijama iz Kine dao i širi intervju najvećoj državnoj Radio-televiziji NR Kine.

Veličanstvena Kina

Impresivna zemlja koja svakog oduševi raznolikošću, bogatom historijom i tradicijom a istovremeno savršeno moderna i napredna.
100%

Impresivno

Pozitivno

  • +bogata historija
  • +kultura
  • +tehnološki razvijena
  • +voljna za suradnju

Negativno

  • -ništa
100%
O autoru

Članci

Nezavisna/neovisna Agencija za izbor Najmenadžera je osnovana 1995. godine u Zenici i od tada svake godine, već više od dvadeset godina, bira najuspješnije iz svih oblasti biznisa. Najbolje menadžere i kompanije Regije proglašavamo u Sarajevu a za BiH u Banja Luci.
Slični članci
Saopćenja

Sastanak i dogovor savjeta evropske nagrade Euromanager oko 43. dodjele nagrada

U septembru ove godine će se u Sarajevu po 43. put proglasiti najuspješniji evropski menadžeri pa je tim povodom održan sastanak savjeta.
Čitaj dalje
Najmenadžer BiHSaopćenja

Marinku Umičeviću uručena najviša evropska menadžerska nagrada za 2020.

Danas je u Banja Luci g. Marinku Umičeviću uručena najviša evropska menadžerska nagrada za 2020, nagrada Životno djelo za razvoj biznis i sporta
Čitaj dalje
Najmenadžer RegijeSaopćenja

Edin Dacić, biznismen za ponos i za primjer drugima

G. Edin Dacić, osnivač i direktor kompanije Daccomet AG sa sjedištem u Zurichu, dobitnik je najviše nagrade, Zlatne plakete za Životno djelo.
Čitaj dalje
Saopćenja

Sve je spremno za izbor Najmenadžera BiH 2015.

Pogledajte i…