Najmenadžer RegijeSaopćenja

Edin Dacić, biznismen za ponos i za primjer drugima

G. Edin Dacić, Švajcarac čije porijeklo vodi iz Beograda, osnivač i direktor kompanije Daccomet AG sa sjedištem u Cirihu, dobitnik je najviše nagrade Agencije Najmenadžer, Zlatne plakete – jubilarne nagrade za Životno djelo, prema odluci evropskog nezavisnog Žirija iz Sarajeva.

  • 53-godišnji Dacić je najmlađi dobitnik jubilarne Nagrade za Životno djelo
  • Osim u biznisu, izuzetno je aktivan i u biznis asocijacijama

Roditelji su mu preselili u Švajcarsku još kad je imao pet godina, pa se tamo i školovao i nakon srednje škole upisao Ekonomski fakultet.

Iako mu je fakultet dobro išao, uvijek rado ispriča da ga je tadašnji premijer Jugoslavije Ante Marković inspirisao da kao student, sa 22 godine, napusti fakultet i ode u biznis.

Preduzetnički put zahtijeva puno, puno rada, učenja, uspjeha i padova

”Kad sam rekao roditeljima da želim napustiti fakultet i baviti se biznisom, bili su šokirani. Tek kada sam im čvrsto obećao da ću nekad u budućnosti nastaviti studirati, popustili su. Novac za početni kapital za biznis sam posudio od roditelja a kasnije sam i diplomirao na fakultetu i vratio im novac.

A onda počinje moj preduzetnički put, put sa puno, puno rada, učenja, uspjeha i padova, grešaka, razočarenja, suza i znoja. Oni koji govore da su rezultat napravili lagano, jednostavno ne govore istinu”, izjavio je g. Edin Dacić povodom nagrade za Životno djelo koju je dobio kao najmlađi učesnik (53 godine) Ceremonije ove najviše nagrade, 17. februara ove godine u Sarajevu.

Fabrike u Ćupriji i Prnjavoru

Dacićeva kompanija Daccomet AG ima glavno sjedište u Cirihu, Švajcarska, ali posjeduje i dvije fabrike namještaja: jedna je u Prnjavoru (Bosna i Hercegovina) a druga u Ćupriji (Republika Srbija). Ove dvije fabrike zapošljavaju oko 800 radnika.

Biznismen je novog kova, čovjek mladalačkog duha, brz u reakcijama, čovjek koji najveći dio svog vremena provede na točkovima ili u avionu, obilazeći svoje fabrike.

Iako jako vjeruje svojim radnicima, voli i da sam učestvuje u procesu poslovanja i djelovanja firme i rješavanja konkretnih problema.

Posebno je ponosan na saradnju i partnerstvo sa svjetskim gigantom IKEA-om.

”Pravo da vam kažem, sretan sam što imamo tako dobre odnose sa IKEOM i što nas taj izuzetno važan partner veoma cijeni”, s ponosom govori Edin Dacić.

Aktivan u biznis asocijacijama

Nagrada Zlatna plaketa – jubilarna nagrada za Životno djelo će mu, kako sam kaže, dati novu snagu i novu energiju za još veće uspjehe.

U obrazloženju žirija se također ističe ”da je ovu nagradu g. Dacić zaslužio ne samo za izuzetno dobre rezultate u biznisu i ekonomiji, već i za značajne aktivnosti koje u kontinuitetu ispoljava u biznis asocijacijama dijaspore, u širenju prijateljstva i saradnje bez granica, saradnje ljudi, građana i država, posebno kompanija. Ta saradnja se temelji na bazi razvoja ekonomije, poštovanja ravnopravnosti na širim evropskim i svjetskim prostorima te posebno za jačanje regionalne privredne saradnje”.

G. Edin Dacić je i za ponos i za primjer drugima. U svakom pogledu.

O autoru

Članci

Nezavisna/neovisna Agencija za izbor Najmenadžera je osnovana 1995. godine u Zenici i od tada svake godine, već više od dvadeset godina, bira najuspješnije iz svih oblasti biznisa. Najbolje menadžere i kompanije Regije proglašavamo u Sarajevu a za BiH u Banja Luci.
Slični članci
Saopćenja

Sastanak i dogovor savjeta evropske nagrade Euromanager oko 43. dodjele nagrada

U septembru ove godine će se u Sarajevu po 43. put proglasiti najuspješniji evropski menadžeri pa je tim povodom održan sastanak savjeta.
Čitaj dalje
Najmenadžer BiHSaopćenja

Marinku Umičeviću uručena najviša evropska menadžerska nagrada za 2020.

Danas je u Banja Luci g. Marinku Umičeviću uručena najviša evropska menadžerska nagrada za 2020, nagrada Životno djelo za razvoj biznis i sporta
Čitaj dalje
100%
Najmenadžer BiHNajmenadžer Regije

Najbolji Evropski menadžeri i kompanije u 2020. godini

U srijedu, 17.02.2021. je u 17 sati u sarajevskom hotelu Holiday održano četrdesetdrugo proglašenje Evropskih Najmenadžera za 2020.
Čitaj dalje
Saopćenja

Janković, Evropski gradonačelnik 2020, proglašen i 'Počasnim građaninom Grada Sarajeva'

Pogledajte i…