Najmenadžer BiHSaopćenja

Marinku Umičeviću uručena najviša evropska menadžerska nagrada za 2020.

Predstavnici Evropske nezavisne agencije iz Zenice su danas u Banja Luci uručili Marinku Umičeviću, tehničkom direktoru Tvornice obuće BEMA, najvišu evropsku menadžersku nagradu pod nazivom ”Jubilarna nagrada – Zlatna plaketa i kristalna pozlaćena statuta za Životno djelo za razvoj biznis i sporta”.

Evropske nagrade TOP 12 su u februaru ove godine dodijeljene na Ceremoniji u Sarajevu dvanaestorici najuspješnijih menadžera iz 12 evropskih gradova, među kojima je i Marinko Umičević. Zbog pandemije i zdravstvenih okolnosti Ceremonija je održana online, pa je ova nagrada uručena g. Umićeviću danas u Banja Luci.

Umičević među Top 12 laureata iz 12 evropskih gradova

Marinko Umićević prima nagradu od Paneta Škrbića
Marinko Umičević prima nagradu od Paneta Škrbića

– Marinko Umičević je gigant u biznisu ali i ljudski gigant, čovjek koji decenijama uspješno vodi Tvornicu obuće BEMA i koji je doveo do vrha evropskog biznisa u branši. Istovremeno je od 2002. godine Umićević i ”alfa i omega” Košarkaškog kluba invalida VRBAS Banja Luka i jedan je od najzaslužnijih ljudi u BiH i regionu za razvoj rukometnog sporta. Predsjednik je i Saveza košarke u kolicima Republike Srpske. Čestitam gospodinu Umičeviću na ovoj visokoj nagradi i želim mu dobro zdravlje i da i dalje nastavi da radi sa izuzetnim uspjehom u biznisu i sportu, na dobrobit svih nas! – rekao je Pane Škrbić, predsjednik Organizacionog odbora ove evropske nagrade, koja je po 42. put održana u Sarajevu.

Tvornica obuće BEMA proizvela oko 25 miliona pari obuće

BEMA je najveća tvornica obuće u BiH, a od 2007. godine ima i radnu jedinicu “BEMA” broj 2 u Mrkonjić Gradu. Uspjeh u poslovanju je zasnovan na poslovnoj saradnji sa poznatim kupcima u inostranstvu, kao što su Paul Green, Lowa, Fidelio i Rialto (Riko Sport) i drugi.

Obuća iz BEME, koja je samo u poslednjih 15 godina proizvela oko 25 miliona pari obuće, našla je kupce širom svijeta, a posebno u Italiji i Njemačkoj. BEMA zapošljava 1.250 zadovoljnih radnika.

O Marinku Umičeviću

Marinko Umićević u kancelariji
Marinko Umičević u ofisu

G. Marinko (Lazo) Umičević rođen je 22.10.1957. godine u Banjaluci gdje je završio osnovnu i srednju školu, a potom Tehnološki fakultet u Zagrebu.

Radio je u Fabrici obuće Bosna od 1974. godine, da bi, potom, tri godine bio na funkciji tehničkog direktora u Tvornici obuće BM u Bronzanom Majdanu. Pokrenuo je osnivanje Tvornice obuće „Bema“ d.o.o., 2004. godine, te nakon tri godine poslovnu jedinicu „Bema” br.2 u Mrkonjić Gradu.

Trenutno je zaposlen na mjestu tehničkog direktora Tvornice obuće Bema. Dobitnik je priznanja za privrednu ličnost 2006. godine, te nagrade za menadžera godine, 2011. godine, najmenadžera decenije 2014. godine, te dobitnik Priznanja za životno djelo 2015. godine. Senator je Republike Srpske. Bavi se i humanitarnim radom i za to je primio brojne nagrade. Oženjen i otac dvoje djece.

Umičević: Uživam u radu i želim raditi i dalje

Iako Umičević radi već punih 45 godina, za naš portal je izjavio:

”Izuzetno sam sretan zbog nagrade za Životno djelo, mada još ne mislim ići u penziju. Ja uživam u radu i želim i dalje raditi kako bih još više napravio i opravdao ovu, te ”zaradio” makar još jednu visoku nagradu”.

Evropska nagrada TOP 12 je, po odluci Evropskog žirija na čijem čelu je Vibor Mulić iz Varšave, pored Umićevića, dodijeljena još i velikim evropskim biznis-zvijezdama kao što su Zoran Janković, gradonačelnik Ljubljane, Mihajlo Mihajlovski iz Sjeverne Makedonije, Edin Dacić iz Švajcarske, Milorad Krstić iz Njemačke, Tomislav Antunović iz Hrvatske, Ilija Studen iz Austrije, Dušan Perović iz Srbije, Žarko Radulović iz Crne Gore i drugima.

O autoru

Članci

Nezavisna/neovisna Agencija za izbor Najmenadžera je osnovana 1995. godine u Zenici i od tada svake godine, već više od dvadeset godina, bira najuspješnije iz svih oblasti biznisa. Najbolje menadžere i kompanije Regije proglašavamo u Sarajevu a za BiH u Banja Luci.
Slični članci
Saopćenja

Sastanak i dogovor savjeta evropske nagrade Euromanager oko 43. dodjele nagrada

U septembru ove godine će se u Sarajevu po 43. put proglasiti najuspješniji evropski menadžeri pa je tim povodom održan sastanak savjeta.
Čitaj dalje
Najmenadžer RegijeSaopćenja

Edin Dacić, biznismen za ponos i za primjer drugima

G. Edin Dacić, osnivač i direktor kompanije Daccomet AG sa sjedištem u Zurichu, dobitnik je najviše nagrade, Zlatne plakete za Životno djelo.
Čitaj dalje
100%
Najmenadžer BiHNajmenadžer Regije

Najbolji Evropski menadžeri i kompanije u 2020. godini

U srijedu, 17.02.2021. je u 17 sati u sarajevskom hotelu Holiday održano četrdesetdrugo proglašenje Evropskih Najmenadžera za 2020.
Čitaj dalje
Saopćenja

Janković, Evropski gradonačelnik 2020, proglašen i 'Počasnim građaninom Grada Sarajeva'

Pogledajte i…