100%
Najmenadžer RegijeSaopćenja

Saša Vlaisavljević, kandidat za evropskog Najmenadžera 2015.

Vršilac dužnosti generalnog direktora Aerodroma NIKOLA TESLA  je Saša Vlaisavljević, izuzetno uspješan menadžer koji je kandidat za najboljeg menadžera Regije u 2015. Razgovarali smo s njim i evo šta smo zabilježili:

Godina 2014 – za pamćenje!

 • Kompanija, sa više od hiljadu zaposlenih, ostvaruje izvanredne rezultate u poslovanju
 • Lani prihodi povećani gotovo za 60, a rashodi za manje od pet odsto
 • Rekordna netto dobit
 • Po rastu broja putnika prvi među 100 najvećih aerodroma u Evropi
 • Kapitalno čvorište u regionu
 • U 2015, kako se najavljuje, usluge će koristiti pet miliona putnika
 • Desetine miliona Evra usmjerava se u realizaciju brojnih projekata ,,ugrađenih” u kratkoročne i dugoročne razvojne planove

”Odgovoran pristup u svemu što radimo naše je strateško opredelenje”, izjavio za EUROMANAGER prvi čovjek Aerodroma NIKOLA TESLA.

Historijat aerodroma još od davne 1910…

…Priča o aerodromu u Beogradu počela je još davne 1910. godine, kada je letilište na Banjici bilo prvi beogradski aerodrom. Aerodrom NIKOLA TESLA Beograd (tada Aerodrom BEOGRAD) na današnjoj lokaciji za vazdušni saobraćaj otvoren je 28. aprila 1962. godine.

Ovaj aerodrom je glavni i najveći u Republici Srbiji. Ukupni kapaciteti terminala su 5,5 miliona putnika godišnje.

Aerodrom NIKOLA TESLA bazni je aerodrom za nacionalnu avio-kompaniju AIR SERBIA, koja ostvaruje više od 50 odsto ukupnog avio-saobraćaja sa pomenutog aerodroma. Po obimu avio-saobraćaja i broju prevezenih putnika izdvajaju se i avio-kompanije LUFTHANSA, WIZZ AIR i MONTENEGRO AIRLINES.

U julu i augustu 2014. Aerodrom je imao više od 6.000 avio-operacija, a to znači da je, u prosjeku, na svakih pet minula slijetao i polijetao po jedan vazduhoplov.

Vrijednost Aerodroma u 2014. uvećana je za više stotina miliona evra. Na to su prvenstveno uticali racionalizacija svih vrsta troškova i čvrsta komercijalna politika. Bitnu važnost, kako ističu najodgovorniji ljudi u AD Aerodrom NIKOLA TESLA, malo je aktivno i intenzivno širenje nacionalne avio-kompanije – AIR SERBIA.

Tokom ovogodišnje ljetnje sezone u redovnom avio- saobraćaju putnicima su na raspolaganju direktni letovi ka 60 destinacija u Evropi, Bliskom Istoku i Sjevernoj Americi.

Investicije u razvoj

Aerodrom NIKOLA TESLA u razvoj ulaže pozamašna sredstva. Ranije investicije, objedinjene u Upitniku za najmenadžere i najkompanije, dostavljen Regionalnoj nezavisnoj agenciji za izbor i promociju najmenadžera i najkompanija jugoistočne i srednje Evrope, iznosile su preko 13.500.000 evra.

U moćnoj firmi, kakva je ova, investicije u toku (trenutna realizacija važnih projekata i procijenjena vrijednost određenih zahvata – dogradnja, izgradnja, uređenje, modernizacija i rekonstrukcija) kreću se oko 73.000.000 evra.

Akcionarsko društvo Aerodrom Nikola Tesla Beograd, Republika Srbija, u kojem je zaposleno 1.094 radnika, izvanredno posluje.

”U 2014. godini, primjera radi, ova kompanija ostvarila je izuzetan porast obima avio-saobraćaja, imala je rekordan broj putnika, dostigla je neto dobit za historiju (28.257.491 evra), primila na posao 600 radnika…Njen prošlogodišnji prihod bio je 89.245.000 evra, dok je planirani za 2015 – 88.512.000 evra.”

„Kormilo” aerodroma je u rukama Bišćanina

Saša Vlaisavljević
Saša Vlaisavljević

Na čelu kompanije je gospodin Saša VLAISAVLJEVIĆ, vršilac dužnosti generalnog direktora.

Za EUROMANAGER je kazivao o dostignućima Aerodroma NIKOLA TESLA – u 2014. i prvom kvartalu 2015, kao i drugim aktuelnostima vezanim za poslovanje, sadašnjost i budućnost.

„Aerodrom NIKOLA TESLA Beograd u 2014. godini prvi put u istoriji opslužio je više od 4,6 miliona putnika”, rekao je gospodin VLAISAVLJEVIĆ. ”Trend rasta obima saobraćaja nastavlja se i u 2015. godini. Za prva četiri meseca povećan je broj putnika, avio-operacija i promet roba. Podaci o tome najavljuju, nadamo se, odličnu 2015. godinu. Prošlogodišnjim rastom broja putnika, od 31 odsto, bili smo prvi među 100 najvećih aerodroma u Evropi. Beogradski aerodrom postaje kapitalno čvorište u regionu. Ove, 2015. godine sigurnim korakom približavamo se porodici aerodroma koji pružaju usluge za pet miliona putnika godišnje”.

I u 2015 – sjajno!

„Povećani fizički obim prometa rezultirao je”, nastavio je vršilac dužnosti generalnog direktora, ”i povećanjem finansijskih parametara poslovanja”. „Dakle, u finansijskom smislu 2014. godina za Aerodrom NIKOLA TESLA takođe je bila – rekordna.

Aerodrom je u 2014. zabeležio rekordnu neto dobit u istoriji. Posebno bih, ovom prilikom, istaknuo da su prihodi porasli za gotovo 60 odsto, a rashodi za manje od pet odsto. Rekordni finansijski efekti bazirani su na intenziviranju razvoja avio-saobraćaja, ali i na pažljivom i racionalnom rukovođenju svim resursima kojima Aerodrom NIKOLA TESLA i raspolaže”.

„Sa izuzetnim finansijskim rezultatima nastavljamo i u 2015. godini. U prvom kvartalu, na primer, neto dobit je za oko četiri puta veća nego u istom periodu prošle godine”.

Aerodrom je pozitivna priča nove, savremene Srbije

EUROMANAGER: U Beogradu i Srbiji se govori kako je Aerodrom NIKOLA TESLA pozitivna priča nove, savremene Srbije. Hvale Vas bukvalno sve avio-kompanije koje koriste vaše usluge, ali i putnici… Kakav je Vaš komentar s tim u vezi?

VLAISAVLJEVIĆ: „Drago mi je što nas dugoročni partneri, avio-kompanije i putnici prepoznaju po kvalitetu i nivou usluga i da predstavljamo primer za druge. To je, uostalom, i najbolja preporuka Aerodroma NIKOLA TESLA Beograd. Strateško opredeljenje rukovodstva Aerodroma NIKOLA TESLA jeste povećanje atraktivnosti beogradskog aerodroma za avio-kompanije i putnike. To znači da svim našim korisnicimai treba da pružamo uslugu izuzetnog kvaliteta za što kraće vreme i što manje uloženog novca. Moramo u svim segmentima poslovanja biti bolji od konkurenata koji nas okružuju”.

EUROMANAGER: U modernizaciju beogradske vazdušne luke ulažu se značajna sredstva?

VLAISAVLJEVIĆ: „O kapacitetima se mora razmišljati nekoliko godina unapred. Postojeći infrastrukturni kapaciteti dovoljni su za trenutni obim avio-saobraćaja, ali odgovorno poslovanje podrazumeva blagovremenu pripremu za ekspanziju. Upravo zbog toga Aerodrom je započeo dvogodišnji investicioni ciklus u ukupnoj vrednosti od oko 20.000.000 evra. To će omogućiti povećanje kvaliteta i kapaciteta usluga. Time će biti obezbeđeno servisiranje većeg obima avio-saobraćaja i povećanje komfora trajnih korisnika.
Reč je o avio-kompanijama, operaterima sa kojima dugi niz godina sarađujemo i putnicima”.

Kapacitet veći za 40 odsto

EUROMANAGER: U sadašnjim i budućim zahvatima koji su projekti najvažniji?

VLAISAVLJEVIĆ: „Kratkoročni planovi, koji se tiču proširenja postojećih kapaciteta, obuhvataju dogradnju fingerskog hodnika ,,C”, ukupne površine 11.000 m2, adaptaciju Terminala 1, izgradnju platforme za odleđivanje i sprečavanje od zaleđivanja vazduhoplova i izgradnju službenog prolaza ,,D”. Njihova realizacija, koja je već započela pribavljanjem neophodne dokumentacije, biće finansirana iz sopstvenih sredstava”.

EUROMANAGER: Predlažemo Vam da iznesete i neke detalje. Izvolite…

VLAISAVLJEVIĆ: „Dogradnja fingerskog hodnika ,,C”, kao i novi, pripadajući aviomostovi, u prvom redu su namenjeni velikim, širokotrupnim vazduhoplovima na interkontinentalnim letovima. Procenjena vrednost ovog projekta je 15.000.000 evra i to je prva ‘greenfield’ investicija na našem aerodromu posle dugog niza godina. Biće izgrađene dve zbirne čekaonice. Čekaonica na prvom spratu biće opremljena sa četiri aviomosta, a druga, u prizemlju, imaće četiri izlaza za otvorene pozicije. Broj gejtova biće povećan za četiri do osam, u zavisnosti od konačnog projektantskog rešenja, što će povećati kapacitet Aerodroma za više od 40 odsto”.

Direktan pristup čekaonicama

EUROMANAGER: Šta znači adaptacija Terminala 1?

VLAISAVLJEVIĆ: „Započela je i u okviru nje biće otvoren novi granični prelaz. Za putnike, koji se registruju u tom terminalu, biće omogućen direktan pristup čekaonicama i fingerskim hodnicima, čime se značajno skraćuje dužina njihovog kretanja i pojednostavljuje proces otpreme putnika na let. Procenjena vrednost adaptacije je dva miliona evra”.

EUROMANAGER: A ostali projekti?

VLAISAVLJEVIĆ: „Izgradnja platforme za odleđivanje i sprečavanje zaleđivanja vazduhoplova omogućiće efikasnije odvijanje saobraćaja u zimskim uslovima. Investicija: 3.500.000 evra. Projekat za ,,D” prolaz već je završen. Posle njegove izgradnje Aerodrom će imati moderan prolaz za sva vozila i službena lica. Vrednost je 500.000 evra, dok ćemo u rekonstrukciju i dogradnju toplovoda uložiti 400.000 evra. Nova Vatrogasna baza biće izgrađena na prostoru od 10.000 m2. Rešiće smeštaj vatrogasno-spasilačke službe u narednih 20 godina. Prema projektu sadrži sve elemente kakve poseduju najsavremenije vatrogasne baze na aerodromima širom sveta.

Rekao bih i ovo. Aerodrom NIKOLA TESLA će se infrastrukturno razvijati, a istovremeno ćemo nabavljati opremu za značajnije unapređenje tehničko- tehnološkog zamaha. Ovo znači da će se – uz adaptacije i proširenje kapaciteta – Aerodrom stalno modernizovati i u tome težiti ka najboljim mogućim rešenjima”.

Ako Vlada odluči…

EUROMANAGER: Kakvi su planovi na ,,duže staze”?

VLAISAVLJEVIĆ: „Kao svaka odgovorna kompanija i Aerodrom NIKOLA TESLA planira – dugoročno. Orijentacija na ‘duže staze’, sačinjena na osnovu postojeće planske dokumentacije, uključuje izgradnju nove piste, putničkog i kargo terminala, kompletno novog kargo kompleksa, kao i podizanje hotela, biznis centra i garaža. U realizaciji ovih planova mogao bi učestvovati potencijalni koncesionar ili partner – ukoliko Vlada Republike Srbije donese takvu odluku”.
Kolika je orijentaciono potrebno sredstava?
„Preliminarna vrednost realizacije dugoročnih projekata (predviđenih postojećom planskom dokumentacijom) iznosi oko 600.000.000 evra”.

”Kruna uspešne poslovne godine”

Najmenadžeri velikog biznisa regije 2015
Saša Vlaisavljević sa laureatima nagrade Najmenadžer Regije 2015.

Vršilac dužnosti generalnog direktora Aerodroma NIKOLA TESLA o nominaciji Aerodroma za NAJKOMPANIJU i njegovoj – za NAJMENADŽERA – na području jugoistočne i srednje Evrope rekao je:

VLAISAVLJEVIĆ: „Nagrade i priznanja dolaze kao kruna izuzetno uspešne poslovne godine. Ponosan sam na to što je Regionalna nezavisna agencija za izbor i promociju najmenadžera i najkompanija jugoistočne i srednje Evrope uvrstila među kandidate za nagradu i AD Aerodrom NIKOLA TESLA Beograd. Ostvareni rekordi potvrđuju dobar pravac u poslovanju, ali istovremeno su i nova, velika obaveza poslovodstva i svih radnika kompanije. Zahvalni smo na predlogu i uvereni da će ugledna nagrada – potpuno zasluženo – pripasti i našoj firmi”.

Razgovor vodio i uredio: Faruk Midžić

Izvrstan menadžer

Aerodrom Nikola Tesla u Beogradu je najprometniji aerodrom regije a v.d. Saša Vlaisavljević je jedan od najzaslužnijih za njegov razvoj.
100%

Kao kandidat za najboljeg

Pozitivno

 • +odličan organizator
 • +započeo poboljšanja
 • +stalan izvor inovacija

Negativno

 • -ništa
100%
O autoru

Članci

Nezavisna/neovisna Agencija za izbor Najmenadžera je osnovana 1995. godine u Zenici i od tada svake godine, već više od dvadeset godina, bira najuspješnije iz svih oblasti biznisa. Najbolje menadžere i kompanije Regije proglašavamo u Sarajevu a za BiH u Banja Luci.
Slični članci
Saopćenja

Sastanak i dogovor savjeta evropske nagrade Euromanager oko 43. dodjele nagrada

U septembru ove godine će se u Sarajevu po 43. put proglasiti najuspješniji evropski menadžeri pa je tim povodom održan sastanak savjeta.
Čitaj dalje
Najmenadžer BiHSaopćenja

Marinku Umičeviću uručena najviša evropska menadžerska nagrada za 2020.

Danas je u Banja Luci g. Marinku Umičeviću uručena najviša evropska menadžerska nagrada za 2020, nagrada Životno djelo za razvoj biznis i sporta
Čitaj dalje
Najmenadžer RegijeSaopćenja

Edin Dacić, biznismen za ponos i za primjer drugima

G. Edin Dacić, osnivač i direktor kompanije Daccomet AG sa sjedištem u Zurichu, dobitnik je najviše nagrade, Zlatne plakete za Životno djelo.
Čitaj dalje
100%
Najmenadžer RegijeSaopćenja

Razgovor sa Nj.E. Hideo Yamazakijem, Evropskim Najambasadorom u 2014.

Pogledajte i…