Najmenadžer RegijeSaopćenja

G. Vibor Mulić, novi predsjednik Žirija Najmenadžera

Sa 2016. godinom dolaze novi dani i novi događaji, nadajmo se bolji nego prethodni! U skladu sa novinama, od prvog januara ove godine počinje sa radom i novi predsjednik Žirija za izbor najboljih menadžera i kompanija regije Jugoistočne i Srednje Evrope, g. Vibor Mulić, visoko pozicioniran i višestruko upješan i nagrađivan menadžer!

Razgovor s povodom: g. Vibor Mulić, novi predsjednik Žirija za izbor najboljih menadžera i kompanija regije Jugoistočne i Srednje Evrope

Od 01.01.2016. naš Žiri je dobio novog predsjednika za oblast regije Jugoistočne i Srednje Evrope. Riječ je o g. Viboru Muliću, prvom zamjeniku predsjednika holdinga Zepter.

Naš dugogodišnji predsjednik ovog žirija, g. Tomislav Antunović, ostaje i dalje član Upravnog Odbora i Žirija, ali je, kako sam kaže, vrijeme da ovu tešku zadaću odluka o najboljim u cijeloj Regiji preuzme neko mlađi. Upravo on je i predložio izuzetno uspješnog i više puta nagrađivanog biznismena, g. Vibora Mulića iz Poljske, grupacija Zepter, koji inače i potiče iz ovih krajeva.

Biografija Vibora Mulića

Vibor MULIĆ je rođen u Beogradu, a njegovi roditelji u Livnu, u Bosni i Hercegovini. Prvog zamjenika predsjednika ZEPTER GRUPE Vibora MULIĆA s pravom svrstavaju među istinske šampione biznisa u Evropi i svijetu. Ovom menadžeru izuzetnog stvaralačkog rejtinga do sada su dodijeljena najveća priznanja. Proglašavan je, uz ostalo, Najmenadžerom godine u jugoistočnoj i srednjoj Evropi, a u julu 2015. u Sarajevu Menadžerom decenije u evropskim okvirima. Istovremeno je Zepter Group postala najkompanija u svojoj branši , a g. Mulić je onaj koji je u grupaciji zadužen za sve što predstavlja NOVO. Upravo je po tome Zepter i poznat, stalna inovacija proizvoda čini ga jedinstvenim u svijetu biznisa.

Nekada je, i to decenijama, super kvalitetno posuđe, jedan od čuvenih brendova ZEPTERA, dominiralo u njihovoj proizvodnji i prodaji, a sada čini samo 20 odsto od ukupne proizvodnje. Ostalo odlazi na na svjetlosne terapije, u čemu su lideri i mnogo ulažu u nove proizvode; u tehnici kuhanja su uspjeli poboljšati i tehnologiju i materijale.
Sada mnogo više nego ranije ulažu u naučnoistraživački razvoj. Na taj način postali su svjetski lideri u medicinskim aparatima za svjetlosnu terapiju. U oblasti nanomedicine, koja je strateški najvažnija, uskoro će imati revolucionarne proizvode. Intenzivnije razvijaju i bankarsku djelatnost. U nekim zemljama imaju i banke. Krenuli su da grade i mega jahte od 50 i više metara.

Prvu jahtu JOYME izgradili su u brodogradilištu u Kraljevici, u Hrvatskoj. Imaju, takođe, i aviokompaniju ZEPTAIR. Jedan od aviona koje posjeduju je i BOMBARDIER GLOBAL 500, najveći u VIP avijaciji.
Uz sve ovo, idu i na nova tržišta Irana, Kine, Indonezije, Malezije, Vijetnama…

Tu su medicinski uredjaji za svjetlosnu terapiju, vakuumski sistem za čuvanje hrane, filteri za vodu i vazduh, kozmetika, bankarska djelatnost, osiguranje, hotelska djelatnost, investicije.
Trenutno su, ako je riječ o ulaganjima, u prvom planu najluksuzniji hotel u Beogradu, u Srbiji, koji su otvorili na Terazijama, a dobili su i dozvolu da grade hotel od 150 soba u Splitu, u Hrvatskoj.

U Kozarskoj Dubici su sagradili vrlo luksuzan hotel, a vlasnici su i hotela PALAS u Banjoj Luci, u centru grada, koji namjeravaju rekonstruisati i proširiti. Poznato je da imaju i hotele na Tari, u Srbiji. Praktično, već posjeduju lanac zdravih hotela prema konceptu HEALTHY STAY. Taj lanac će se širiti i na druge zemlje.

Napravili su, prvi u svijetu, kapsule kafe KOPI LUWAK. To je rijetka vrsta kafe. Godišnje se proizvodi samo nekoliko stotina kilograma. Jedna šoljica u ekskluzivnim restoranima košta do 100 Eura.

Dakle, Zepter je dinamična grupacija u kojoj se stalno dešavaju korisne promjene, a upravo naš novi predsjednik Žirija je osoba zadužena za uvođenje promjena.

G. Mulić – privatno

Bračni par Mulić u Sarajevu na Balu menadžera
Bračni par Mulić u Sarajevu na Balu menadžera

Privatno, g. Mulić je sretan i ispunjen čovjek. Obožava svoje dvoje unučadi i s njima provodi slobodno vrijeme, a često odlazi i na svoju vikendicu na Braču.

”Čovjek je sretan ukoliko uspije da izbriše granicu između privatnog života i posla. Meni je to pošlo za rukom, pa, tako, nalazim zadovoljstvo i u poslu i u privatnom životu. Na privatni život posao se, naravno, veoma odražava. Cijela moja porodica uključena je u poslovanje ZEPTERA, što znači da se i družimo i radimo. I jedno i drugo, znači ta kombinacija, funkcioniše na najbolji mogući način”.

Pun je optimizma kada je riječ o mogućnostima za razvoj naših krajeva:

„Veliku šansu vidim u razvoju MATERIJALNE PROIZVODNJE, IT SEKTORA I AFFILIATE NETWORKA. U ove dvije posljednje oblasti šanse su jednake za sve. Tu nisu potrebna velika ulaganja i to je oblast u koju ZEPTER opravdano investira. Znamo da je u državama koje su nekad pripadale Jugoslaviji mnogo talenata. I zbog te činjenice mi smo firmu, koja će se baviti inbound marketingom, pozicionirali na prostoru da ‘pokriva’ i Hrvatsku, Srbiju, Bosnu i Hercegovinu… Kako je to djelatnost koja se odvija putem mreže – nije bitno gdje ko i sjedi. Važno je da komunikacija bude kvalitetna i da su na pravi način postavljeni okviri za rad.”

Nadamo se da će optimizam našeg novog predsjednika Žirija doprinijeti radu Agencije jednako koliko doprinosi i radu Zeptera.

Poruka biznismenima

Za domaće biznismene ima poruku nade koja glasi:

„Vrlo su interesantni trendovi, koji su tek u tragovima. Kina prestaje da bude zemlja sa najjeftinijom radnom snagom sa jedne strane, a Evropa – zbog dugotrajne krize – poručuje sve manje, ali češće proizvodne serije. To će usloviti oživljavanje evropske proizvodnje, u čemu naš region ima veliku šansu. Sa druge strane rastuća kupovna moć na Istoku povećava potražnju za evropskim brendovima”.

Želimo sretan rad i njemu i Žiriju!

O autoru

Članci

Nezavisna/neovisna Agencija za izbor Najmenadžera je osnovana 1995. godine u Zenici i od tada svake godine, već više od dvadeset godina, bira najuspješnije iz svih oblasti biznisa. Najbolje menadžere i kompanije Regije proglašavamo u Sarajevu a za BiH u Banja Luci.
Slični članci
Saopćenja

Sastanak i dogovor savjeta evropske nagrade Euromanager oko 43. dodjele nagrada

U septembru ove godine će se u Sarajevu po 43. put proglasiti najuspješniji evropski menadžeri pa je tim povodom održan sastanak savjeta.
Čitaj dalje
Najmenadžer BiHSaopćenja

Marinku Umičeviću uručena najviša evropska menadžerska nagrada za 2020.

Danas je u Banja Luci g. Marinku Umičeviću uručena najviša evropska menadžerska nagrada za 2020, nagrada Životno djelo za razvoj biznis i sporta
Čitaj dalje
Najmenadžer RegijeSaopćenja

Edin Dacić, biznismen za ponos i za primjer drugima

G. Edin Dacić, osnivač i direktor kompanije Daccomet AG sa sjedištem u Zurichu, dobitnik je najviše nagrade, Zlatne plakete za Životno djelo.
Čitaj dalje
Najmenadžer BiH

Najmenadžeri i najkompanije decenije u BiH 2015.

Pogledajte i…