Najmenadžer BiH

Priznanja za životno djelo Umićeviću i Terziću

Nagrada ”Životno djelo” u izboru Najmenadžera je ove godine za Bosnu i Hercegovinu pripala Marinku Umićeviću i Midhatu Terziću za izvanredna menadžerska dostignuća, Umičeviću u tvornici Bema, a Terziću u oblasti osiguranja.

Među najvećim priznanjima koje dodjeluje Žiri Nezavisne/Neovisne Agencije za izbor i promociju najboljih menadžera i kompanija je svakako Priznanje za životno djelo. To priznanje odlazi uvijek u ruke onih vrsnih i sposobnih koji su godinama uspješno gradili kompaniju, brand i image firme ili proizvoda, uspjeli da postignu najviše što je moguće u toj branši i opstali uprkos svim nedaćama i spoljnim okolnostima.

Ta nagrada se ne daje izričito menadžerima pri kraju karijere, već vrlo često i onima koji su u naponu snage, ali su u datom proizvodu ili firmi već dosegnuli maksimum. Ove godine to priznanje je pripalo dvojici menadžera.

Marinko Umićević, direktor kompanije Bema, Banja Luka

Bema, koja je nastala na temeljima bivše tvornice obuće “Bosna”, u proteklih 11 godina je uspjela da stekne povjerenje i postane partner nekih od najpoznatijih svjetskih proizvođača obuće. Tako danas uspješno sarađuju sa renomiranim kompanijama kao što su Paul Green, Lowa, Fidelio, Ara, Iturri, Rohde…
Od ove godine, Bema je, u namjeri podizanja kapaciteta i stvaranja uslova za još veće zapošljavanje, pokrenula vlastitu proizvodnju, s ciljem da ponudi „cipelu za svačiji džep i po svačijem ukusu“.

Marinko Umićević
Marinko Umićević

Kao logičan nastavak, nametnula se i potreba otvaranja prve prodavnice ove kompanije, u kojoj je, po veoma pristupačnim cijenama, moguće kupiti savremene cipele.

„U vlastitoj proizvodnji i prodaji imamo mušku, žensku i dječiju obuću. U ponudi nove prodavnice, pored domaćeg brenda, mogu se naći i proizvodi Planike, Goretex, Pami, Reda, kao i obuća naših poslovnih partnera Paul Green i Rohde“ rekao je gospodin Umićević, direktor kompanije Bema.

Direktor Umićević navodi da Bema ne može više ‘živjeti’ od poslova za druge i da je to jedan od ključnih razloga za pokretanje vlastite proizvodnje. Trenutno imaju 50 svojih modela, a već prave kolekciju proljeće-ljeto za 2016. godinu.
Nije neobično da Bema postiže ovakve poslovne rezultate kada njome „komanduje“ čovjek vanserijskih profesionalnih i ljudskih kvaliteta. A to je, kažu svi koji ga poznaju, Marinko Umićević.

Marinko Umićević prima priznanje Najmenadžer za Životno djelo
Marinko Umićević prima priznanje Najmenadžer za Životno djelo

On je ove godine navršio punih četrdeset godina rada i staža, i to u istoj kompaniji – banjalučkoj Tvornici obuće. U razgovoru s medijima, nakon što je primio „Nagradu za životno djelo“, izjavio je kako bi rado u zasluženu penziju, ali mu ni radnici, a ni vlasnik to vjerovatno neće dozvoliti.

Midhat Terzić, generalni direktor Sarajevo-Osiguranje, Sarajevo

Ove, 2015. godine, Sarajevo- osiguranje obilježilo je 70 godina uspješnog poslovanja. Ono što je konstanta u njegovom radu su zadovoljni klijenti, osiguranici, koji su svih sedam proteklih decenija znali koje će osiguranje opravdati njihovo povjerenje. Godinama već ubjedljivo ‘drže’ lidersku poziciju na tržištu osiguranja Bosne i Hercegovine.

Za izvanredne rezultate Sarajevo-osiguranje i direktor, gospodin Terzić, dobitnici su brojnih značajnih priznanja i nagrada u Bosni i Hercegovini i na nivou jugoistočne i srednje Evrope.

Midhat Terzić
Midhat Terzić

Gospodin Terzić je 2005. godine bio proglašen privrednom ličnosti godine i najmenadžerom Bosne i Hercegovine i jugoistočne Evrope.

Ponovo je – u nekoliko navrata – u Sarajevu (2011., 2012., 2013. i 2014. godine) proglašavan najmenadžerom u djelatnosti osiguranja za region jugoistočne i srednje Evrope, a Sarajevo osiguranje najosiguravajućom kompanijom – društvom u regionu.

Početkom decembra 2015. godine, Sarajevo-osiguranje je, u izboru Nezavisne agencije za izbor i promociju najuspješnijih poslovnih ljudi i kompanije BiH, jugoistočne i srednje Evrope, proglašeno najkompanijom, dok je gospodin Terzić dobitnik „Nagrade za životno djelo“.

Pošto nije mogao prisustvovati dodjeli nagrada, na slici u naslovu je njegov zamjenik.

„Iako još uvijek u izvrsnoj formi i radnoj snazi, gospodin Terzić dobitnik je ove visoke nagrade zato što je kompanija kojom uspješno rukovodi, unatoč izuzetno žestokoj konkurenciji, opstala i traje kao jedna od najuspješnijih osiguravajućih kuća u BiH i regiji, a sve zahvaljujući upravo njegovom zalaganju i radu“ – stoji, između ostalog, u obrazloženju stručnog Žirija za nagradu gospodina Terzića.

O autoru

Članci

Nezavisna/neovisna Agencija za izbor Najmenadžera je osnovana 1995. godine u Zenici i od tada svake godine, već više od dvadeset godina, bira najuspješnije iz svih oblasti biznisa. Najbolje menadžere i kompanije Regije proglašavamo u Sarajevu a za BiH u Banja Luci.
Slični članci
Najmenadžer BiHSaopćenja

Marinku Umičeviću uručena najviša evropska menadžerska nagrada za 2020.

Danas je u Banja Luci g. Marinku Umičeviću uručena najviša evropska menadžerska nagrada za 2020, nagrada Životno djelo za razvoj biznis i sporta
Čitaj dalje
100%
Najmenadžer BiHNajmenadžer Regije

Najbolji Evropski menadžeri i kompanije u 2020. godini

U srijedu, 17.02.2021. je u 17 sati u sarajevskom hotelu Holiday održano četrdesetdrugo proglašenje Evropskih Najmenadžera za 2020.
Čitaj dalje
Najmenadžer BiH

Najbolji menadžeri BiH u 2019.

U Banja Luci je 18.12.2019. održana ceremonija Izbor najboljih menadžera i kompanija za BiH 2019, Najmenadžer BiH. Evo ko su najbolji menadžeri u BiH:
Čitaj dalje
Najmenadžer BiH

Najbolji ambasadori i ministri u BiH 2015.

Pogledajte i…