Najmenadžer BiH

Šampioni biznisa 2015. u BiH

U poslu je uvijek najteže biti i ostati u vrhu, a Bosna i Hercegovina pokazuje svake godiine da ima menadžere i kompanije koji se mogu svrstati u rang sa svim svjetskim kompanijama te branše.
I ove godine imali smo više šampiona biznisa, među kojima su:

  • Slaviša Krunić, predsjednik Uprave & „Sector Security”, Banja Luka
  • Jadranka Penav, glavna izvršna direktorica & „Meggle BH“, Posušje
  • Dušan Pavić, direktor kompanije & „Kolektor Bosna”, Laktaši
  • Emir Čolić, generalni direktor kompanije & „Saraj-Komerc”, Gornji Vakuf/Uskoplje
  • Milenko Bašić, osnivač, vlasnik i menadžer kompanije & „Lager“, Posušje
  • Hamza Šarić, generalni direktor & „Tehnograd Company”, Tuzla

Slaviša Krunić, predsjednik Uprave kompanije Sector Security Banja Luka

Sector Security je najveća kompanija u Bosni i Hercegovini, koja još od 2000. godine pruža usluge fizičke i tehničke zaštite imovine i lica. Dugogodišnji rad i preko 5.000 zadovoljnih klijenata su dokaz visokog nivoa usluga ove kompanije. Mreža poslovnica SECTOR-a ima sjedišta u 18 gradova, dok sa uredima pokrivaju više od 30 gradova. Ta brojka, iz godine u godinu, raste. Trenutno zapošljavaju nešto više od 1.300 ljudi.

U Sector grupaciji posluje pet kompanija: Sector Security, Sector Ads, Žitoprodukt, Žitopeka i SP Krunić.

Slaviša Krunić
Slaviša Krunić

Sector Security je ostvario snažan rast i jedinstven je po tome što ima najveću teritorijalnu pokrivenost i najveći broj obučenih i certificiranih ljudi. Od samog početka usmjereni su na potpuno zadovoljenje potreba klijenata, razvijajući odnos međusobnog povjerenja, kroz razumijevanje njihovih potreba i pružanje vrhunskih ekspertskih rješenja.

Neprekidan rast kvaliteta, rad na unapređenju struke kroz dosljednu primjenu zakonskih rješenja, razvoj tehnologije i kapaciteta sopstvenih ljudi, odgovornost, profesionalizam, zadovoljstvo korisnika, ali i zadovoljstvo zaposlenih, samo su neke od osnovnih vrijednosti za koje se kompanija zalaže.

Svojim klijentima trude se omogućiti dostupnim aktuelne svjetske trendove iz oblasti sigurnosti, sarađujući sa prestižnim svjetskim proizvođačima sigurnosne opreme. Jedina su privatna kompanija u Bosni i Hercegovini koja je uvela Compliance Management System i Etičku liniju. Svake godine bilježe rast i povećanje ukupnog prometa, u prosjeku, pet procenata.

Slaviša Krunić, Šampion biznisa u BiH 2015.
Slaviša Krunić, Šampion biznisa u BiH 2015.

Jadranka Penava, glavna izvršna direktorica kompanije Meggle za Bosnu i Hercegovinu, Posušje

Meglle u Bosni i Hercegovini posluje sa dva pravna lica – Meggle mljekara Bihać i Meggle Posušje. Mljekara Bihać se bavi isključivo proizvodnjom, dok se ogranak Meggle-a u Posušju bavi marketingom i prodajom.

Ova dva pravna lica upošljavaju oko 200 radnika i indirektno još 3.500 kooperanata. Dnevno prerađuju oko 150.000 litara mlijeka, odnosno, na godišnjem nivou je to preko 50 miliona litara domaćeg sirovog mlijeka.

Osim toga, proizvode i vrhunske mliječne proizvode, prema svim standardima Europske Unije (kiselu pavlaku, maslac, više vrsta jogurta, sir i namaze, vrhnje i umake, mileram, deserte – pudinge, surutku i bagete…).

Jadranka Penava
Jadranka Penava

Prihod ove godine će, prema riječima gospođe Penava, glavne izvršne direktorice Meggle-a, dostići 100 miliona konvertibilnih maraka.

Najveći broj farmera, od kojih ova uspješna kompanija otkupljuje sirovo mlijeko je sa područja Unsko-Sanskog kantona, ali su svoje djelovanje proširili i na područje Republike Srpske, Srednje Bosne, područje Hercegovine, Sjeveroistočne Bosne…

U posljednjih nekoliko godina učestvovali su u finansiranju nabavke više od 500 visokomliječnih grla, koja su nabavljena iz EU, za proizvodnju mlijeka na farmama njihovih kooperanata, čime direktno pružaju pomoć proizvođačima kako bi razvili svoja gazdinstva.

Namjere Meggle-a su da i dalje ulaže u Bosnu i Hercegovinu i da pruža sigurnost našim vrijednim poljoprivrednim proizvođačima.

Samo tokom ove, 2015. godine, kompanija Meggle je u Bosni i Hercegovini u infrastrukturu i unapređenje poslovanja uložila 12 miliona KM, a sve kako bi bili spremni odgovoriti na izazov izvoza. Napravili su, tako, najmodernije proizvodno postrojenje u jugoistočnoj Evropi – nove logističke prostore, proizvodne hale, čime su unaprijedili kompletan proces poslovanja.

Šampioni biznisa 2015. godine u BiH
Jadranka Penava među Šampionima biznisa u BiH 2015.

Ovom investicijom prošireni su kapaciteti za 100 odsto, odnosno na cca 100 miliona litara prerade mlijeka na godišnjem nivou, što će ih staviti u red respektabilnih mljekara u regionu.

Dušan Pavić, direktor kompanije Kolektor Bosna Laktaši

Kolektor je u Bosni i Hercegovini krenuo sa radom u junu mjesecu 2005. godine. Već krajem te, 2005. godine, imali su oko 45 zaposlenih. Nedavno su obilježili deceniju poslovanja u BiH, a ovaj period okarakterisali su kao period stalnih promjena, brzog rasta i razvoja samog produkta.

Dušan Pavić
Dušan Pavić

U proizvodni pogon u Laktašima investirali su oko tri miliona konvertibilnih maraka i dobili novih 850 kvadratnih metara prostora, gdje je, 2012. godine, pokrenuta, tačnije prenešena iz matične firme, proizvodnja kolektora za startere.

Osnovni proizvod kompanije Kolektor Bosna su komutatori – kolektori – za automobilsku industriju, kućanske aparate, industrijske mašine, elektro-komponente, transformatore…. Sarađuju sa najvećim proizvođačima i kupcima u Evropi i svijetu.

U Klašnicama kod Laktaša otvorili su novi proizvodni pogon, gdje su zaposlili još 64 radnika, čime je sadašnji broj zaposlenih ukupno 350. U narednih pet godina,Kolektor će u Bosnu i Hercegovinu investirati dodatnih deset miliona eura, što će mogućiti da bude otvoreno još 100 radnih mjesta.

Kompletnu svoju proizvodnju – izvoze. Neke od država gdje su prisutni proizvodi ove izuzetno uspješne kompanije iz Laktaša su: Savezna Republika Njemačka, Italija, Francuska, Mađarska, Češka, Slovačka, Bjelorusija, Koreja, Meksiko, Amerika…

Dušan Pavić, Šampion biznisa 2015. u BiH
Dušan Pavić, Šampion biznisa 2015. u BiH

Emir Čolić, generalni direktor kompanije Saraj-Komerc Gornji Vakuf/ Uskoplje

Saraj-Komerc je osnovan 1983. godine, kao 100 odsto privatna kompanija. Osnovna djelatnost kompanije je proizvodnja opruga i opružnih elemenata za auto i elektroindustriju, mašinogradnju, medicinu i poljoprivrednu mehanizaciju, kao i proizvodnja različitih metalnih dijelova za automobilsku industriju.

Pored proizvodnje opruga, izdvaja se proizvodnja poklopaca za filtere goriva dobivenih spojem čitavog niza tehnologija kao što su presovanje, formiranje oblika i savijanje cijevi, montaža, tvrdo lemljenje u zaštitnoj atmosferi, te površinska zaštita metala.

Emir Čolić
Emir Čolić

Preko tešanjske kompanije Unico filteri, Saraj-Komerc je, kao kooperant, ušao i u automobilsku industriju, gdje takozvanim „varenjem lemljenjem“ izrađuju trideset vrsta poklopaca za automobilske filtere, ali i cijevi za auto- pumpe, koje se ugrađuju u automobile.

Proizvodni prostor na kojem rade je oko 15,5 hiljada kvadratnih metara, raspoređen na tri lokacije u sedam tehnoloških cjelina – sektora.

Ovogodišnji planirani prihod je oko osam miliona konvertibilnih maraka, što predstavlja uvećanje prihoda u odnosu na 2014. godinu za cca 17 odsto. Stalni je trend rasta prihoda kompanije.

Ove godine su dobili i nekoliko novih ugovora sa novim kompanijama, što će se posebno odraziti na finansijke efekte u narednim godinama. Trenutno je u ovoj kompaniji zaposleno 262 radnika.

Emir Čolić sa nagradom Najmenadžer
Emir Čolić sa nagradom Najmenadžer

Od ukupne proizvodnje, oko 75 odsto ide u izvoz. Rade za renomirane firme iz automobilske industrije iz gotovo cijele Evrope (Savezna Republika Njemačka, Velika Britanija, Rumunija, Italija, Francuska…). Nedavno su dobili prve ugovore sa firmama u Tunisu i Turskoj, a u pripremi je i ugovor sa firmama iz Skandinavije. Sve se to odnosi na automobilsku hidrauliku i poklopce filtera za gorivo.

Milenko Bašić, osnivač, vlasnik i menadžer kompanije „Lager“ iz Posušja

Lager Grupa je regionalni lider u prodaji građevinskih strojeva i rudarske opreme, a posluje u nekoliko evropskih zemalja (Hrvatska, Srbija, Slovenija, Makedonija, Crna Gora, Albanija i Kosovo).

Trenutno imaju više od 200 zaposlenih radnika, raznih struka, potrebnih za savršenu uslugu krajnjem kupcu.

Kompanija Lager kontinuirano bilježi izvanredne poslovne rezultate i konstantno investira u razvoj poslovanja. 2009. godine su, u Ljubuškom, kupili bivšu tvornicu Famos TDV – proizvođača programa dijelova za kamione i nastavili proizvodnju pod imenom International d.o.o.

Milenko Bašić
Milenko Bašić

Ova firma nastavlja kontinuitet bivše tvornice, te proizvodi prikolice i poluprikolice za prijevoz teških i vanbagaritnih tereta, što je kompatibilna djelatnost sa zastupanjem i prodajom teških građevinskih strojeva.

Za vrlo kratko vrijeme, od početka proizvodnje, prikolice i poluprikolice iz Ljubuškog su plasirane na tržište i već se nalaze na evropskim cestama, od Albanije do Velike Britanije i Španjolske.

Lager je nedavno potpisao ugovor o dodjeli koncesije za istraživanje i eksploataciju mrkog ugljena (RMU Kamengrad) u Općini Sanski most. Koncesija je dodijeljena na period od 30 godina.

„Ideja o ovoj investiciji je, zapravo, logičan slijed dosadašnjih aktivnosti koje su se pokazale uspješnima. Želimo krenuti u ozbiljnu proizvodnju, zaposliti nove ljude i postati jedan od najboljih rudnika u državi“ – objasnio je gospodin Bašić, vlasnik kompanije Lager.

Posredno preuzeta nagrada Najmenadžer za Milenka Bašića
Posredno preuzeta nagrada Najmenadžer za Milenka Bašića

U neposrednoj budućnosti, prema tvrdnji gospodina Bašića, planiraju ući na tržište obnovljivih izvora energije i u suradnji sa vodećim svjetskim proizvođačima proizvoditi modernu opremu za vjetroelektrane, te investirati u izgradnju vjetroelektrana, ali i ostalih oblika obnovljivih izvora energije.

Hamza Šarić, generalni direktor Tehnograd Company Tuzla

Tehnograd – Company d.o.o. Tuzla građevinska je kompanija, specijalizovana za izgradnju raznih vrsta stambenih, poslovnih i objekata drugih namjena, te specijalizovanih objekata kao što su brane, mostovi, silosi i slični objekti.

Posjeduju odgovarajuću opremu i operativu i kao takvi su kvalifikovani i sposobni realizovati najkompleksnije projekte bilo kad i bilo gdje, uključujući i sistem gradnje na principu ‘ključ u ruke’.

Hamza Šarić
Hamza Šarić

Po opremi koju posjeduju, kao i unutarnjoj organizaciji, fokusirani su na veće građevinske projekte.

U posljednje vrijeme svoja iskustva prenose i na investicijsku izgradnju stambenih i poslovnih objekata na domaćem tržištu.

Tehnograd – Company ostvaruje godišnji prihod od oko 25 miliona konvertibilnih maraka i zapošljava oko 400 ljudi.

Tokom svog poslovanja, kompanija je bila prilično aktivna i van granica matične države – u Rusiji, Italiji, Njemačkoj, Hrvatskoj, Sloveniji, Srbiji, Iraku, Zambiji, Alžiru i Libiji, što je rezultiralo stjecanjem velikog iskustva sa značajnom reputacijom.

Broj objekata koje su izgradili je impozantan. Građeni su stambeni i javni objekti, industrijski, hidrotehnički i energetski objekti, objekti iz oblasti poljoprivrede i prehrane, kao i mostovi, potporni zidovi, sanacije klizišta i objekata oštećenih slijeganjem usljed dugogodišnje eksploatacije solnih ležišta u gradu Tuzla.

Hamza Šarić, nagrada Šampion biznisa u BiH 2015.
Hamza Šarić, nagrada Šampion biznisa u BiH 2015.

Ova kompanija je i jedan od osnivača Internacionalne poslovno-informacione akademije (IPI). IPI akademija je prva privatna visokoškolska ustanova u Tuzlanskom kantonu. Slogan ove visokoškolske ustanove je „Studij po mjeri poslodavaca“, što znači da su kadrovi odmah osposobljeni odgovoriti postavljenim izazovima u preduzećima gdje pronađu zaposlenje.

Našim šampionima biznisa za 2015. u Bosni i Hercegovini čestitamo od srca i želimo da nastave i dalje šampionski…

O autoru

Članci

Nezavisna/neovisna Agencija za izbor Najmenadžera je osnovana 1995. godine u Zenici i od tada svake godine, već više od dvadeset godina, bira najuspješnije iz svih oblasti biznisa. Najbolje menadžere i kompanije Regije proglašavamo u Sarajevu a za BiH u Banja Luci.
Slični članci
Najmenadžer BiHSaopćenja

Marinku Umičeviću uručena najviša evropska menadžerska nagrada za 2020.

Danas je u Banja Luci g. Marinku Umičeviću uručena najviša evropska menadžerska nagrada za 2020, nagrada Životno djelo za razvoj biznis i sporta
Čitaj dalje
100%
Najmenadžer BiHNajmenadžer Regije

Najbolji Evropski menadžeri i kompanije u 2020. godini

U srijedu, 17.02.2021. je u 17 sati u sarajevskom hotelu Holiday održano četrdesetdrugo proglašenje Evropskih Najmenadžera za 2020.
Čitaj dalje
Najmenadžer BiH

Najbolji menadžeri BiH u 2019.

U Banja Luci je 18.12.2019. održana ceremonija Izbor najboljih menadžera i kompanija za BiH 2019, Najmenadžer BiH. Evo ko su najbolji menadžeri u BiH:
Čitaj dalje
Najmenadžer BiH

Priznanja za životno djelo Umićeviću i Terziću

Pogledajte i…