Najmenadžer BiH

Najmenadžeri malog biznisa u BiH za 2015!

Na 33. izboru najboljih menadžera i kompanija iz BiH, održanom u Banja Luci, 08.12.2015, dodijeljene su i nagrade za MALI BIZNIS, mali u smislu da zapošljava manji broj radnika, ali veliki u smislu kvaliteta i uspjeha.

U ovoj grupi bila su 4 nagrađena menadžera i kompanije. To su:

  • Jasmin Maličbegović, generalni direktor kompanije „JASMIN M“ d.o.o. Žepče
  • Branko Petrović, direktor kompanije „NENO“ d.o.o. iz Teslića
  • Perica Tanasić, direktor – vlasnik kompanije „TANASIĆ” d.o.o. Dvorovi kod Bijeljine
  • Zlatan Imamović, direktor kompanije „LED VISION“ d.o.o. Lukavac

Jasmin Malićbegović, generalni direktor kompanije „Jasmin M“ d.o.o.

Jasmin Malićbegović

Osnovna djelatnost kompanije JASMIN M, po osnivanju, bila je eksploatacija šume i primarna obrada drveta. Zbog održavanja ispravnosti vlastitih strojeva, te nerazvijenosti tržišta rezervnih dijelova i opreme za šumsku mehanizaciju u Bosni i Hercegovini, bili su primorani uvoziti rezervne dijelove za svoje strojeve. Nakon nekog vremena i pozitivnih iskustava, počeli su i sa prodajom rezervnih dijelova i potrošnog materijala za šumsku mehanizaciju.

Objekat ima površinu od 2.000 kvadratnih metara, a zajedno sa vanjskom infrastrukturom
– ukupno 3.500 kvadrata. Radionica se prostire na 600, a prodajni prostor na 400 kvadratnih metara. U izgradnju je uloženo dva miliona maraka i dodatnih milion maraka u opremanje objekta.
JASMIN M PSC Sarajevo (poslovno-servisni centar) objedinjava značajan lager rezervnih dijelova, hidrauličnih komponenti, potroših

Početkom 2007. godine, potpuno je, u ovoj žepačkoj kompaniji, ukinuta djelatnost u oblasti eksploatacije šume i obrade drveta i sve svoje aktivnosti usmjerili su na distribuciju kvalitetnih roba i rezervnih dijelova.

Nagrada za Jasmina Maličbegovića
Nagrada za Jasmina Maličbegovića

Petog maja ove godine (2015.) otvorili su Prodajno-servisni centar u Sarajevu, koji se nalazi na atraktivnoj lokaciji i opremljen je najmodernijom tehnikom i opremom. Sam materijala, opreme i alata sa servisom i adekvatnom tehničko-komercijalnom podrškom.

Danas kompanija JASMIN M ima ukupno 75 radnika, od kojih njih 60 radi u Žepču. Polovina od ukupnog broja uposlenika su visokoobrazovani, najvećim dijelom mašinski inženjeri i ekonomisti. U planu je zapošljavanje još deset novih radnika.

Branko Petrović, direktor kompanije „NENO“ d.o.o. iz Teslića

Branko Petrović

Preduzeće NENO osnovano je 1988. godine, među prvima sa privatnim kapitalom u Tesliću. Pertle za obuću su bile prvi proizvod kojim je preduzeće i započelo svoju proizvodnu djelatnost.
Prve godine poslovanja pokazuju se kao izuzetno uspješne, gdje kompanija NENO među fabrikama obuće biva prepoznata kao pouzdan i kvalitetan proizvođač i dobavljač.

Početak novog milenijuma donosi znatne promjene u ovoj teslićkoj kompaniji. Menadžment kompanije NENO, na čelu sa gospodinom PETROVIĆEM, donosi stratešku odluku o pokretanju proizvodnje uskih tkanina, čime kreće investiranje u tom pravcu. U narednih nekoliko godina značajno su ulagali u tehnologiju i razvoj proizvoda, te im se na taj način otvara put ka novim tržištima.

Danas je u pogonu kompanije NENO instalirano preko šesdeset mašina za proizvodnju tekstilne pozamanterije, a na području jugoistočne Evrope ova firma važi za najkompletnijeg proizvođača ove vrste proizvoda. Tako se proizvodi iz ove kompanije koriste u prerađivačkoj industriji u oblasti proizvodnje namještaja, tekstilne konfekcije, auto industrije, vojne industrije, kao i grafičke industrije. U pogonu zapošljava trideset radnika, a ova godina je, prema riječima gospodina PETROVIĆA, jedna od uspješnijih godina poslovanja. Proizveli su, tako, oko pet miliona dužnih metara pozamanterijskih proizvoda, kada je riječ samo o tkanim proizvodima.

Nagrada Najmenadžer za Branka Petrovića
Nagrada Najmenadžer za Branka Petrovića


Kompanija NENO snadbijeva, osim domaćeg, i tržišta Republike Srbije, Makedonije, kao i neke zemlje Evropske Unije (Slovenija, Austrija, Švedska, Mađarska…). U izvoz ide otprilike 40 odsto ukupne proizvodnje.

Perica Tanasić, direktor – vlasnik kompanije „TANASIĆ” d.o.o. Dvorovi kod Bijeljine

U fabrici za preradu voća i povrća TANASIĆ se, putem tople prerade voća, proizvode kompoti, marmelade, džemovi i pekmez od šljive, dok se, putem tople prerade povrća, proizvode salate-zimnice u kiselo-slanom nalivu, sok od paradajza, ajvar i pinđur.

Perica Tanasić

Proizvodnja cjelokupnog proizvodnog programa se vrši bez upotrebe hemijskih sredstava, odnosno bez upotrebe konzervansa. Jedina i isključiva zaštita se vrši putem pasterizacije proizvoda.

U početku poslovanja radile su se i proizvodile male količine gotovih proizvoda. Već u prvim godinama postojanja, kompanija TANASIĆ postala je prepoznata i zapažena, najviše zahvaljujući dobro odabranom proizvodnom programu i njegovom visokom kvalitetu.
Ove godine proizvodnja kompanije TANASIĆ je dostigla kapacitet 3.000 tona gotovog proizvoda, a ukupni proizvodni kapacitet pogona je oko 5.000 tona.

Nagrada Najmenadžer za Pericu Tanasića
Nagrada Najmenadžer za Pericu Tanasića

Najvećim dijelom proizvodi kompanije TANASIĆ plasiraju se na domaće tržište, ali oko 15 odsto godišnje proizvodnje ide i u izvoz. Izvozi se u Crnu Goru, Srbiju, Sloveniju, pa čak i u Australiju. Trenutno menadžment kompanije pregovara sa kupcima iz Sjedinjenih Američkih Država, pa bi se uskoro proizvodi „by TANASIĆ“ mogli naći i na američkom kontinentu.

Zlatan Imamović, direktor kompanije „LED VISION“ d.o.o. Lukavac

Zlatan Imamović

LED VISION se bavi proizvodnjom profesionalne led rasvjete za industriju i poslovne objekte, benzinske pumpe, a ono čime se, zaista, mogu pohvaliti je činjenica da trenutno niko u Bosni i Hercegovini nema ovakav program koji oni rade. Može se reći i da je to program budućnosti, jer se obične sijalice više gotovo nigdje i ne mogu kupiti.

Svjesni da ljudi još ne shvataju prednosti LED tehnologije, iz ove kompanije tvrde da još veće uspjehe očekuju u narednom periodu.

Do tada, u kompaniji vrijedno rade na usavršavanju proizvoda, pa trenutno imaju 15 sopstvenih proizvoda. Radi se o proizvodima za ulice, industriju, benzinske pumpe, dekorativno osvjetljenje kao i proizvodima namijenjenim za nužnu (sigurnosnu i nadomjesnu) i opštu rasvjetu prostora u industriji, na mjestima s potencijalno eksplozivnom atmosferom plinova, para i prašine, za koji imaju i EXP certifikat. Osim toga, razvili su i led lampu za unutarnje osvjetljenje poslovnih prostora, a trenutno najprodavaniji proizvod, prema riječima gospodina IMAMOVIĆA, je „Led stropna lampa za benzinske pumpe“.

Zlatan Imamović sa nagradom Najmenadžer
Zlatan Imamović sa nagradom Najmenadžer

LED VISION već planira izgradnju hale, većeg proizvodnog pogona i upošljavanje novih, za početak, pet radnika. Obzirom da je ovo nova tehnologija, svaki radnik mora najprije proći kompletnu edukaciju za svaki proizvod.

Iskrene čestitke najboljim menadžerima malog bisnisa naše zemlje koji su temelj za sve što se ostvaruje i stvara u bizisu!

O autoru

Članci

Nezavisna/neovisna Agencija za izbor Najmenadžera je osnovana 1995. godine u Zenici i od tada svake godine, već više od dvadeset godina, bira najuspješnije iz svih oblasti biznisa. Najbolje menadžere i kompanije Regije proglašavamo u Sarajevu a za BiH u Banja Luci.
Slični članci
Najmenadžer BiHSaopćenja

Marinku Umičeviću uručena najviša evropska menadžerska nagrada za 2020.

Danas je u Banja Luci g. Marinku Umičeviću uručena najviša evropska menadžerska nagrada za 2020, nagrada Životno djelo za razvoj biznis i sporta
Čitaj dalje
100%
Najmenadžer BiHNajmenadžer Regije

Najbolji Evropski menadžeri i kompanije u 2020. godini

U srijedu, 17.02.2021. je u 17 sati u sarajevskom hotelu Holiday održano četrdesetdrugo proglašenje Evropskih Najmenadžera za 2020.
Čitaj dalje
Najmenadžer BiH

Najbolji menadžeri BiH u 2019.

U Banja Luci je 18.12.2019. održana ceremonija Izbor najboljih menadžera i kompanija za BiH 2019, Najmenadžer BiH. Evo ko su najbolji menadžeri u BiH:
Čitaj dalje
Najmenadžer BiH

Šampioni biznisa 2015. u BiH

Pogledajte i…