Najmenadžer BiH

Najmenadžeri velikog i srednjeg biznisa u BiH za 2015.

U ovu kategoriju spadaju kompanije koje prave meteorske uspone i idu putem stvaranja pravih giganata! Po mnogim kriterijumima to su već ostvarene kompanije, a u ukupnom broju priznanja zastupljene su različite privredne grane. U 2015. godini za najbolje iz ove oblasti proglašeni su:

  • g. Jusuf Arifagić i firma Arifagić Investment Kozarac
  • Zlatko Hadžimahović i N.N. Konjic
  • Fahrudin Salihović i Pivara d.d.Tuzla
  • Salih Muftić i Rudnik uglja Gračanica Gornji Vakuf/ Uskoplje
  • Ferid Mujanović i Ziko d.d. Zavidovići

Jusuf Arifagić, vlasnik i direktor kompanije Arifagić investment Kozarac

Jusuf Arifagić

Kompanija ARIFAGIĆ INVESTMENT d.o.o. je osnovana 2011. godine. Osnivači su norveška kompanija Arifagic Investment Utland AS i gospodin Jusuf ARIFAGIĆ, kao fizičko lice i norveški državljanin. U skladu s tim, kompanija je u smislu osnivača i osnivačkog kapitala 100% norveška kompanija.

ARIFAGIĆ INVESTMENT d.o.o. je vlasnik Uzgojno- selekcijskog centra norveškog crvenog govečeta (NRF), prvog takve vrste na Balkanskom poluostrvu. Junice norveškog crvenog govečeta su uvezene, u tri kontingenta, iz Norveške. Prvi uvoz je bio u decembru 2013. godine (96 grla), drugi u junu 2014. godine (197 grla- što je najveći izvoz iz Norveške u historiji), a treći u oktobru 2014. godine (80 grla). Na taj način je formirano osnovno stado.

Trenutno Uzgojno-selekcijski centar NRF-a ima 600 grla čistokrvnog norveškog crvenog govečeta, od čega 250 muznih grla. S obzirom na trenutno brojno stanje, ovaj centar je najveći takve vrste na svijetu. Proizvodnja je oko 5.000 litara dnevno, uz očekivano povećanje dnevne proizvodnje u narednom periodu.

U 2015. godini proizvodeno je oko 2 miliona litara mlijeka, a sve vrijeme, mlijeko je ekstra klase.

Kompanija zapošljava 30 radnika, različitih struka i stepena obrazovanja, od čega osam sa visokom stručnom spremom.

Napravljeni su projekti za izgradnju šest novih štala, svaka kapaciteta 700 grla, kao i staklenika površine 10.000 m2, sa hladnjačom. Po realizaciji ovog projekta, Uzgojno- selekcijski centar NRF-a bi trebao da ima 5.000 grla, od čega 3.500 muznih grla, 1.500 grla podmlatka (telad), uz 500 direktno zaposlenih radnika.

Zlatko Hadžimahović, direktor kompanije „NN” d.o.o. Konjic

Zlatko Hadžimahović

NN d.o.o. Konjic je fabrika sa 175 uposlenih. Ostvaruje godišnji prihod od oko 20 miliona maraka. Proizvode valjčiće kao komponente ležajeva za autoindustriju. Ove godine su proizveli oko 3.200 tona valjčića. Najveći podvig ove fabrike, prema kazivanju njenog prvog čovjeka, je što je ostvarila konstantan rast proizvodnje, dovela nove klijente (SKF Group) i postala članica renomirane korporacije kao što je NN Inc.

Proizvodi kompanije NN iz Konjica su vrlo visoke kvalitete, a ugrađuju se u kamione najpoznatijih svjetskih brendova kao što su Volvo, Scania, MAN, DAF, Mercedes…

Proizvodnja valjčića je visoko prezicna i radi se o tolerancijama u mikronima. Ove godine je u fabriku uloženo oko tri miliona eura. Instalirane su dvije nove linije za brušenje valjčića, jedna presa za kovanje i jedna termička obrada, čime je kapacitet sa dosadašnjih 3.500 tona, povećan na 5.000 tona godišnje.

U narednoj godini imaju u planu investirati u još jednu presu za kovanje, termičku obradu i dvije linije za brušenje valjčića, a pored toga razvijaju i vlastitu alatnicu sa novim CNC mašinama.

Kompletna proizvodnja iz ove fabrike se izvozi. Najveći kupci su Schaeffler gruppa (FAG) iz Austrije, SKF iz Savezne Republike Njemačke, kao i SKF Brazil.

„Ukoliko sve bude prema našem planu, za deset godina u bosanskohercegovačkoj fabrici svjetske kompanije NN imat ćemo oko 500 zaposlenika i praviti promet od oko 50 miliona eura godišnje“ – rekao je gospodin HADŽIMAHOVIĆ.

Fahrudin Salihović, gen. dir. kompanije Pivara d.d.Tuzla

Fahrudin Salihović

Decenije kontinuiranog razvoja, praćenja i usvajanja tehničko- tehnoloških dostignuća, proširenja kapaciteta i povećanja broja zaposlenih koje odlikuju stručnost, iskustvo i posvećenost usvojenoj djelatnosti, rezultirali su da je danas tuzlanska PIVARA ponosni vlasnik nekoliko brendova.

Tako danas ova poznata tuzlanska kompanija proizvodi i na tržište plasira: Tuzlanski pilsner, pivo napravljeno po češkoj tehnologiji, Erster pivo, za čije spravljane koriste njemačku tehnologiju, Tuzlanski kiseljak, mineralnu vodu sa magnezijem, paletu sokova pod nazivom Panonska Ledena, koju čine robne marke Orange, Cola i Lemon, te Premium program, koji obuhvata Crno pivo, Radler lemon i Grapefruit.

Izuzetan doprinos dinamičnom razvoju PIVARE dao je njen generalni direktor Fahrudin SALIHOVIĆ. On je kreativnost i rukovodne sposobnosti dokazao obavljajući razne odgovorne dužnosti.

„PIVARA će i u narednom periodu“, kaže ovaj cijenjeni privrednik, „povećavati proizvodnju i prodaju i posvećivati maksimalnu brigu – kvalitetu“. Prema njegovom kazivanju, kompanija je bila i investiciono aktivna, pa je u periodu od 2005. do 2013. godine u sopstveno jačanje uložila blizu 30.000.000 KM.

PIVARA TUZLA je zadržala konstantu proizvodnje tokom svih dosadašnjih 130. godina rada. Time je bila i ostala jedan od značajnih elemenata privrednog razvoja lokalne zajednice, ali i makro okruženja, podrazumijevajući pri tome zaposlenje raznih profila djelatnika u direktnoj proizvodnji i pratećim službama, proizvodnju polaznih sirovina, proizvodnju ambalaže, te razvoj trgovačke djelatnosti na tržištu koje pokriva.

Salih Muftić, dir. Rudnika uglja „Gračanica” Gornji Vakuf /Uskoplje

Salih Muftić

Zavisno društvo rudnik uglja „GRAČANICA“ d.o.o. Gornji Vakuf /Uskoplje, je stoprocentno državno preduzeće i posluje u sastavu koncerna Javno preduzeće Elektroprivreda Bosne i Hercegovine d.d. Sarajevo, od 02.12.2009. godine, zajedno sa još pet rudnika. Uspješno se bavi proizvodnjom i distribucijom uglja na području Bosne i Hercegovine. Organizacija društva se sastoji od Uprave društva i 11 organizacionih jedinica – službi, i to: Proizvodnja; Održavanje kopovske mehanizacije; Održavanje vankopovske mahanizacije; Vanjski transport; Elektro služba; Geološka služba; Zaštita na radu; Pravni, kadrovski i opći poslovi; Unutrašnja zaštita; Ekonomsko-finansijski poslovi i Komercijala.

Dok gotovo svi rudnici u Bosni i Hercegovini posluju loše, imaju velike gubitke, proteste radnika – rudara, Rudnik uglja GRAČANICA iz Gornjeg Vakufa/Uskoplja, na čelu sa agilnim direktorom, gospodinom Salihom MUFTIĆEM, postavlja nove standarde u načinu poslovanja i, iz godine u godinu, ostvaruje bolje poslovne rezultate.

Iskop i obrada rude se u ovom rudniku rade najsavremenijim strojevima i mašinama. Rudnik uglja GRAČANICA raspolaže vlastitom opremom za proizvodnju i pripremu uglja, kapaciteta oko 750.000 tona godišnje.

Pripremljeni ugalj se klasira u pogonu klasirnice. Održavanje kompletne opreme i pogona u rudniku se vrši vlastitom radnom snagom i u radionicama rudnika. Vanjski transport rudnika prevozi ugalj do Termoelektrane Kakanj i kompanije Natron Hayat Maglaj.

Prihod koji ostvaruje ovaj Rudnik, na godišnjem nivou, je oko 19 miliona maraka, odnosno dobit u iznosu od oko 1 ,4 miliona maraka. U odnosu na broj zaposlenih (trenutno ih je 197), ostvarena produktivnost po radniku iznosi 1.294 tone po radniku, odnosno oko 320 hiljada tona godišnje.

Proizvodni plan je ispunjen 05.11.2015. godine, tako da su, do kraja poslovne godine, ostvarili prebačaj planskih parametara za oko 20 odsto i na taj način ostvarili znatno veći prihod od planiranog.

Ferid Mujanović, gen. dir. kompanije „Ziko” d.d. Zavidovići

Ferid Mujanović

Proizvodni program kompanije ZIKO predstavlja radna i zaštitna muška i ženska odjeća (sve vrste hlača sa i bez plastrona, bluze sa i bez pojasa, mantili, kecelje, košulje, prsluci, grudnjaci, kape, jakne, kožne rukavice itd.), kao i odjeća specijalne namjene (vatrogasna odijela, odijela za hemijsku industriju, odijela za drvnu industriju, odijela za auto industriju, odijela za zdravstvo, odijela za trgovinsku, turističku i ugostiteljsku djelatnost, itd).

Sve do 2002. godine, kada je okončan privatizacijski proces, sa 110 uposlenih, ova kompanija nije imala nijednog poslovnog partnera i bila je u veoma teškoj situaciji. Interesantna je činjenica da danas rade samo sa jednim kupcem, odnosno partnerom i sve svoje proizvode preko njega plasiraju na njemačko tržište.

Kompletnu proizvodnju, tačnije 97 odsto rade za izvoz. Broj zaposlenih u ovoj firmi, od privatizacije do danas, povećao se za šest puta, ukupan prihod se povećao za petnaest puta, dobit za nekoliko puta, čime su se otvorile mogućnosti stalnih  ulaganja i proširenja kapaciteta. Tako, sada kompanija ZIKO ima dva puta veći proizvodni prostor.

Intenzivnim povećanjem obima posla i prijemom novih radnika, samo u prošloj godini, primili su oko 250 radnika, dok danas zapošljavaju 596 ljudi, u četrnaest brigada.

Tokom prošle i ove godine, investirali su oko milion i po maraka i povećali proizvodne pogone za 1.200 kvadratnih metara. Ovih dana su, sa svojim partnerom, potpisali ugovor o saradnji na sedam godina, koji podrazumijeva proširenje proizvodnje.

Upravo je završen idejni projekat nove tvornice, koja će imati oko 6.600 kvadratnih metara. Zadovoljavat će sve evropske standarde i bit će jedna od najmodernijih na ovim prostorima.

Planirana investicija je oko pet miliona maraka, čime će obim proizvodnje biti povećan za 70 odsto, odnosno sa sadašnjih 14, na 24 brigade, što konkretno znači da će ZIKO realizacijom ove investicije imati preko 1000 radnika.

Iskrene čestitke najboljim u našoj državi za 2015!

O autoru

Članci

Nezavisna/neovisna Agencija za izbor Najmenadžera je osnovana 1995. godine u Zenici i od tada svake godine, već više od dvadeset godina, bira najuspješnije iz svih oblasti biznisa. Najbolje menadžere i kompanije Regije proglašavamo u Sarajevu a za BiH u Banja Luci.
Slični članci
Najmenadžer BiHSaopćenja

Marinku Umičeviću uručena najviša evropska menadžerska nagrada za 2020.

Danas je u Banja Luci g. Marinku Umičeviću uručena najviša evropska menadžerska nagrada za 2020, nagrada Životno djelo za razvoj biznis i sporta
Čitaj dalje
100%
Najmenadžer BiHNajmenadžer Regije

Najbolji Evropski menadžeri i kompanije u 2020. godini

U srijedu, 17.02.2021. je u 17 sati u sarajevskom hotelu Holiday održano četrdesetdrugo proglašenje Evropskih Najmenadžera za 2020.
Čitaj dalje
Najmenadžer BiH

Najbolji menadžeri BiH u 2019.

U Banja Luci je 18.12.2019. održana ceremonija Izbor najboljih menadžera i kompanija za BiH 2019, Najmenadžer BiH. Evo ko su najbolji menadžeri u BiH:
Čitaj dalje
Najmenadžer BiH

Šampioni biznisa 2015. u BiH

Pogledajte i…