Najmenadžer BiH

Najbolji načelnici i gradonačelnici u BiH za 2015!

U 2015. godini Žiri Agencije za izbor najboljih menadžera i kompanija je izabrao dva najgradonačelnika i dva načelnika općina/opština u BiH:

Najnačelnici/Najgradonačelnici decenije:

  •       Mićo MIĆIĆ, gradonačelnik Grada BIJELJINA
  •       Dževad BEĆIREVIĆ, načelnik Općine CENTAR Sarajevo

Najnačelnici za 2015.

  • Agan BUNIĆ, načelnik Općine BUŽIM
  • Đemal MEMAGIĆ, načelnik Općine OLOVO

Mićo Mićić, gradonačelnik Grada BIJELJINA

Mićo Mićić

Stručni žiri je gospodina Miću MIĆIĆA, gradonačelnika Bijeljine proglasio – NAJGRADONAČELNIKOM DECENIJE.  On je, do sada – u više navrata – proglašavan najgradonačelnikom, jer je mnogo učinio za ukupan razvoj Bijeljine.

Bijeljina ima efikasnu administraciju, čiji je prioritet u radu – privreda. Ulažu značajna sredstva u najvažnije privredne i kapitalne objekte infrastrukture, unapređuju principe djelovanja lokalne samouprave, obezbjeđuju nova radna mjesta i širom se otvaraju za saradnju i nove ekonomsko-prijateljske veze sa partnerima u Bosni i Hercegovini, Evropi i svijetu.

„Veoma sam zadovoljan zbog toga što mi je dodijeljeno priznanje najgradonačelnik, a, uz to, i da sam proglašen najmenadžerom među – načelnicima. Ovo su nagrade ne samo meni, već i mojim saradnicima, građanima Bijeljine i mome gradu. Nije neskromno ako kažem da je Bijeljina ovako visoka priznanja potpuno i zaslužila. Ona je grad koji se razvija najbržim tempom u Bosni i Hercegovini. U Bijeljini stalno obogaćujemo demokratske procese i uvažavamo ljudska prava. Kod nas je trenutno zaposleno više radnika nego prije rata. U najkraćem: Bijeljina je grad koji žuri prema Evropi“ – rekao je gradonačelnik Bijeljine.

Dževad Bećirević, načelnik Općine CENTAR Sarajevo

Dževad Bećirević

Općina Centar je jedna je od devet općina Kantona Sarajevo i ujedno urbani, administrativni, poslovni, kulturni, obrazovni, zdravstveni, sportski i trgovinsko-uslužni centar.

Obzirom da je, prvenstveno, turistički i poslovni centar, načelnik BEĆIREVIĆ ističe da su „ponosni na činjenicu da je oko 7.900 pravnih subjekata iz svih djelatnosti odabralo upravo Općinu Centar kao sjedište svoga rada. Svaki pravni subjekt nam je dragocjen, jer otvaranje firme, pa i najmanje, znači stvaranje radnih mjesta i vodi ka napretku našeg društva“.

Na području Općine su sjedišta Predsjedništva Bosne i Hercegovine, Parlamenta i Vijeća ministara BiH, Parlamenta i Vlade FBiH i Kantona Sarajevo, Kliničkog centra, rektorat Univerziteta sa najvećim brojem fakulteta, najznačajnije ustanove kulture i umjetnosti, najpoznatiji sportski objekti…

Federalni zavod za programiranje razvoja, na osnovu niza pokazatelja, među kojima su: stepen zaposlenosti, broj učenika, procijenjeni brutto društveni proizvod, utvrđuje indeks razvijenosti svake općine u FBiH. U tom smislu, nedavno su mediji objavili da je Općina Centar Sarajevo najrazvijenija općina u Federaciji BiH.

„Moja vrata, kao i vrata svih općinskih službi, uvijek su otvorena za sve koji trebaju podršku u realizaciji poduzetničkih ideja ili pomoć“ – rekao je u intervjuu za Euromanager gospodin BEĆIREVIĆ.

„Svi zahtjevi privrednika se rješavaju prioritetno, a zahtjevi za izdavanje dozvole za otvaranje biznisa se rješavaju, ukoliko nema objektivnih smetnji, najkasnije u roku od pet radnih dana“ – dodao je načelnik Općine Centar.

Đemal Memagić, načelnik Općine OLOVO

Đemal Memagić

Kada se Đemal MEMAGIĆ, prije nešto više od tri godine, kandidovao za načelnika Općine Olovo, kazao je kako će, ako dođe na tu funkciju – raditi besplatno. Mnogi tada nisu vjerovali u to obećanje, smatrajući ga, uglavnom, predizbornim trikom.

Međutim, već u novembru 2012. godine, nakon isteka prvog mjeseca na funkciji načelnika, gospodin MEMAGIĆ, inače uspješni poduzetnik – vlasnik izvanredne kompanije ALMA RAS (zapošljava skoro hiljadu ljudi), pokazao je da on svoja obećanja ispunjava.

Inače, gospodin MEMAGIĆ je ranije, u nekoliko navrata, bio dobitnik priznanja Najmenadžer, ali kao biznismen, direktor i vlasnik uspješne kompanije, kojom sada rukovode njegova djeca – kćerka i sin.

U proteklom periodu, on je dokazao da nije bio uspješan samo kao biznismen. Sada, kao načelnik Općine, svojim djelima pokazuje kako se može i u maloj sredini, općini poput Olova, napraviti meteorski uspon. Tokom proteklih mjeseci na području Općine Olovo je završena ili je započeta realizacija niza projekata.

Što se Općine Olovo tiče, gospodin MEMAGIĆ je kazao da je generalno zadovoljan, kada je riječ o pokrenutim projektima.

„Olovo ima potencijal, ali nismo, kao uostalom ni druge općine, zadovoljni kako se raspoređuju sredstva“, stav je načelnika Olova.

„Na ulazu u Olovo stoji natpis ‘Olovo je grad budućnosti’, jer vjerujem i smatram da je to zaista tako i da je Bosna i Hercegovina zemlja budućnosti“ – istakao je gospodin MEMAGIĆ.

Agan Bunić, načelnik Općine BUŽIM

Agan Bunić

Općina Bužim je najmlađa krajiška općina, ali ni u kom smislu mala i nerazvijena. Bilježi konstantan rast i razvoj u proteklih 20 godina, po svim sektorima.

Posebno je primjetan razvoj infrastrukture, poljoprivredne proizvodnje, uslužnih djelatnosti i razvoj privatnog sektora.

Od značajnijih infrastrukturnih projekata koji su urađeni, može se posebno izdvojiti izgradnja dijela bužimske zaobilaznice i povezivanje svih mjesnih zajednica sa centrom Općine, izgradnja Srednje škole i nekoliko područnih škola, gradski vodovodni sistem je urađen za 70% prostora Općine, kao i niz drugih kapitalnih projekata (novi objekat Doma kulture, nova zgrada Pošte, rekonstrukcija Doma zdravlja, i sl.).

Projekti koji će u narednom periodu imati poseban status u radu lokalne zajednice su završetak izgradnje sportske dvorane i zaobilaznice, te početak izgradnje kanalizacione mreže u centru Općine.

Pored navedenih projekata, prema riječima gospodina Agana BUNIĆA, načelnika ove Općine, posvetit će pažnju i izgradnji gradskog trga i šetnice, te novoj zgradi općinske uprave.

U općinskoj administraciji trenutno radi 45 zaposlenika, dok je na području ove Općine trenutno registrirano oko 200 privrednih subjekata.

Velike čestitke nagrađenim načelnicima i gradonačelnicima u BiH za 2015!

O autoru

Članci

Nezavisna/neovisna Agencija za izbor Najmenadžera je osnovana 1995. godine u Zenici i od tada svake godine, već više od dvadeset godina, bira najuspješnije iz svih oblasti biznisa. Najbolje menadžere i kompanije Regije proglašavamo u Sarajevu a za BiH u Banja Luci.
Slični članci
Najmenadžer BiHSaopćenja

Marinku Umičeviću uručena najviša evropska menadžerska nagrada za 2020.

Danas je u Banja Luci g. Marinku Umičeviću uručena najviša evropska menadžerska nagrada za 2020, nagrada Životno djelo za razvoj biznis i sporta
Čitaj dalje
100%
Najmenadžer BiHNajmenadžer Regije

Najbolji Evropski menadžeri i kompanije u 2020. godini

U srijedu, 17.02.2021. je u 17 sati u sarajevskom hotelu Holiday održano četrdesetdrugo proglašenje Evropskih Najmenadžera za 2020.
Čitaj dalje
Najmenadžer BiH

Najbolji menadžeri BiH u 2019.

U Banja Luci je 18.12.2019. održana ceremonija Izbor najboljih menadžera i kompanija za BiH 2019, Najmenadžer BiH. Evo ko su najbolji menadžeri u BiH:
Čitaj dalje
Najmenadžer BiH

Najmenadžeri malog biznisa u BiH za 2015!

Pogledajte i…